Joka toinen vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Suomalaiset tukevat enemmän EU-puolustuksen syventämistä kuin Nato-jäsenyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten, Maaseudun Tulevaisuuden ja Hufvudstadsbladetin kyselytutkimuksen mukaan 26 prosenttia suomalaisista kannattaa Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton jäseneksi hakemista. 23 prosenttia ei ole varma kannastaan ja 51 prosenttia vastustaa.

Nato-jäsenyyden kannatus kasvaa 36 prosenttiin sillä oletuksella, että Suomen valtiojohto asettuisi avoimesti tukemaan jäsenyyttä kansanäänestyksen yhteydessä. Tällöin vastustajia on 43 prosenttia ja epävarmoja 21 prosenttia.

Kannatus on vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa maaseutumaisissa kunnissa. Kokoomuksen kannattajista 70 prosenttia äänestäisi jäsenyyden puolesta, jos asialla olisi valtiojohdon tuki. Tämän lisäksi vain RKP:n (66 prosenttia) tukijoista enemmistö äänestäisi Nato-jäsenyyden puolesta.

Vasemmistoliitosta Nato-jäsenyyttä vastustaa valtionjohdonkin tuella 70 prosenttia, SDP:stä ja perussuomalaisista 52 prosenttia.

Keskustan tukijat seuraisivat valtiojohtoa

Keskustan osalta tulos muuttuu eniten sen perusteella, tukeeko valtiojohto Nato-jäsenyyden hakemista vai ei. Puolueen tukijoista jäsenyyttä kannattaa tällä hetkellä vain 23 prosenttia, 13 prosenttia on epävarmoja ja 64 prosenttia vastustaa.

Jos valtiojohto tukisi hanketta, kasvaisi keskustan äänestäjien tuki 40 prosenttiin. Tuolloin 15 prosenttia olisi epävarmoja ja 44 vastustaisi.

Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela ei pidä tulosta yllättävänä.

– Samantyyppinen ilmiö havaittiin aikoinaan euroon liittymisen yhteydessä, Nurmela toteaa Verkkouutisille.

Nato-jäsenyyden kannatus on yleisesti ottaen vahvinta vahvinta jonkin verran oikeistolaisten (47 prosenttia) ja oikeistolaisiksi itsensä mieltävien (58 prosenttia). Jonkin verran vasemmistolaisista jäsenyyttä vastustaa 54 prosenttia ja vasemmistolaisista 69 prosenttia.

EU:n puolustusyhteistyön kehittäminen saa Nato-jäsenyyttä laajempaa tukea. 38 prosenttia Nato-jäsenyyttä vastustavista toteaa, että EU:n puolustusulottuvuutta tulisi vahvistaa nykyisestä. Naton kannattajien osalta luku on 82 prosenttia.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1106 henkilöä 25.—28. kesäkuuta. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)