Carl Bildt on kirjoittanut Twitteriin englanniksi kolmen twiitin sarjan. Sen taustalta näkyvät viimeaikaiset uutiset tiedustelun ja elektronisen vakoilun merkityksestä.
”Toisen maailmansodan aikana Ruotsin kykeni kuuntelemaan Saksan sotilaallisia ja diplomaattisia sähkeitä ja murtamaan koodit. Se oli äärimmäisen tärkeätä meille”, Carl Bildt kirjoittaa.
”Kylmän sodan aikana yksityiskohtainen arviointimme Neuvostoliiton sotilaallisesta kapasiteetista ja toiminnasta oli avain turvallisuuspolitiikkamme johtamisessa”, hän jatkaa.
”Tänään edessämme on maailma, jossa on monipuolisempia riskejä, haasteita ja uhkia. Jatkuva tieto näistä (on) tärkeää kansakunnan turvallisuudelle”, Bildt toteaa kolmannessa twiitissään.
Ruotsin ulkoministeri on saanut Twitterissä viesteihinsä joukon vastustavia kommentteja. Eräiden mukaan tänä päivänä kysymys on kansalaisista ja massakuuntelusta.
”Emme harjoita massakuuntelua myöskään nyt”, Bildt kuittaa ruotsiksi eräässä vastauksessaan.
Bildtiltä kysytään, eikö hän näe mitään eroa valvonnan suuntautumisessa rikosten estämiseen ja seurantaan sekä valvonnassa, joka suuntautuu kaikkiin kansalaisiin. Väliin tullut keskustalainen nuorisopoliitikko huomauttaa, että kysyjä saa asian kuulostamaan siltä kuin Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelu (FRA) istuisi ja surfaisi ihmisten sähköposteissa, vaikka FRA etsii tiedustelutietoa.
”Oikein. Ja niin Ruotsin järjestelmä toimii, huolimatta kaikesta vastakkaisesta jota väitetään”, Carl Bildt toteaa.
Ruotsin FRA-laki oikeutti 2007 signaalitiedustelun seuraamaan maan rajojen sisäpuolella kulkevaa matkapuhelin- ja dataliikennettä.
Bildtille huomautetaan kansalaisten tietojen ja viestien massakeräämisestä. ”Silloin tulee kyseeseen tietojen säilyttämistä koskeva direktiivi. Rikollisuuden vastainen kamppailu Ruotsissa. Olen samaa mieltä siitä, että sen pitää olla selkeästi säänneltyä”, Bildt twiittaa vastauksenaan.