Yritykset maksavat huimia summia tekemättömästä työstä. Työpaikkoja häviää ja suomalainen kilpailukyky hiipuu, Jussi Järventaus totesi SuomiAreena -tilaisuudessa Porissa.
– Kilpailukyvyn palauttaminen ei onnistu hienosäädöllä. On luovuttava totutusta ajattelusta. Tarvitaan vaikuttavia toimia mm. tuotantokustannusten alentamiseksi ja työpanoksen määrän lisäämiseksi, Järventaus sanoi.
Tuotannon supistuessa työvoimakustannukset kuitenkin kasvavat. Järventaus vaatiikin uudistuksia, jotka alentavat työvoimakustannuksia mahdollisimman nopeasti. Yksi mahdollinen säästötoimi on leikata tekemättömän työn kustannuksia.
– Työnantajayrittäjä maksaa työntekijöille vuosilomapalkan, lomarahan, arkipyhäkorvauksia, niin kutsuttuja pekkaskorvauksia, sairaus- ja perhevapaakorvauksia ilman, että työntekijän työpanos on käytettävissä, Järventaus listasi.
– Pelkästään lomarahoista luopuminen alentaisi yritysten vuotuisia työvoimakustannuksia noin kuudella prosentilla.
Muutoksia työehtosopimuksiin
Tekemättömän työn palkkojen leikkaaminen edellyttäisi työehtosopimusten muutoksia.
– Toivottavasti työmarkkinaosapuolet näkevät tilanteen vakavuuden ja ryhtyvät toimiin. Jos niin ei käy, myös lainsäätäjällä on vastuunsa, Järventaus sanoi.
Järventaus vaati työlainsäädäntöön säännöstä, joka sallii poiketa työehtosopimusten määräyksistä yritystasolla silloin, kun työnantaja ja työntekijä ovat asiasta yhdessä sopineet.
Tämä ennen kaikkea auttaisi sovittamaan palkanmuodostuksen ja muut työehdot yrityksen todellisen palkanmaksuvaran mukaan.
– Vapaa-ajan korvausten leikkaaminen toki kouraisisi syvältä suomalaisia työelämätottumuksia ja aiheuttaisi voimakkaita vastareaktioita. Etenkin pienen yrittäjän näkökulmasta työnantajan vastuut työntekijöistä ovat kuitenkin paisuneet kohtuuttomiksi, Järventaus täsmensi.
Hän muistutti, että ehdotettuja toimia tarvitaan, jotta elintaso ei romahda.