Itävallan uuden hallituskoalition ulkoministeri Karin Kneisslin vanhat lausunnot ovat herättäneet ihmetystä Israelissa. Kneisslin katsotaan rinnastaneen kirjassaan sionismin natsismiin. Kneissl muun muassa kirjoitti, että sionistinen ajattelu pohjaa saksalaiseen nationalistiseen ideologiaan, joka yhdistää kansan ja heidän kotimaansa. Asiasta kertoo israelilainen sanomalehti Yedioth Ahronoth uutissivustollaan.
Kneissl on Lähi-idän asiantuntija ja entinen diplomaatti, joka ei ole hänet tehtävään nimittäneen Vapauspuolueen jäsen. Kneissl puhuu sekä arabiaa että hepreaa.
Kun laitaoikeistolainen Vapauspuolue FPÖ edellisen kerran nousi Itävallassa hallitusvastuuseen, Israel kutsui Wienin suurlähettiläänsä takaisin neuvonpitoa varten.
Yedioth Ahronothin mukaan Kneisslin suhtautuminen Lähi-idän tilanteeseen ja Israeliin on muuttunut lähivuosina. Aiemmin hän suhtautui maahan kriittisesti, mutta on viime aikoina ilmaissut tukeaan Israelin toiveille siitä, että länsimaat siirtäisivät suurlähetystöjään Jerusalemiin. Lehden mukaan Kneisslin katsotaan olevan läheissä väleissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Kneissl on myös kritisoinut Saksan liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa sekä EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta.
Laitaoikeistolle keskeisiä ministeriöitä
Ulkoministerin salkun lisäksi FPÖ saa hallituskoalitiossa sisä- ja puolustusministerin salkut. Hallitussopimuksen mukaan Itävallan uudeksi liittokansleriksi nousee keskusta-oikeistolaisen ÖVP:n puheenjohtaja Sebastian Kurz ja FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strachesta tulee varaliittokansleri.
1950-luvulla perustetun FPÖ:n tausta on Itävallan natsiliikkeessä ja nykyinen puheenjohtaja Strache osallistui nuoruudessaan Itävallan natsiliikkeiden ja äärioikeiston toimitaan. Poliittisella urallaan hän on tullut tunnetuksi erityisesti kovasta maahanmuuttovastaisesta retoriikastaan.
Israelissa Strachen ja FPÖ:n natsimenneisyys jakaa mielipiteitä. Strachea pidetään Israel-myönteisenä ja hän vieraili maassa valtapuolue Likudin kutsumana viime vuonna. Toisaalta Israelin presidentti Reuven Rivlin ja maan ulkoministeriö ovat aiemmin kieltäytyneet yhteyksien luomisesta Itävallan tulevaan varaliittokansleriin.