Etätöitä tehdään edelleen eniten pääkaupunkiseudulla, vaikka etätyön tekemisen on uskottu lisäävän suosiotaan erityisesti haja-asutusalueilla. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Erno Mähönen sanoo Maaseudun tulevaisuudelle, että etätyön yleisyyttä pääkaupunkiseudulla selittää työn laatu.
”Asiantuntijatyö on keskittynyt pääkaupunkiseudulle, ja se näkyy väkisin myös etätyön tekemisessä”, Mähönen sanoo.
Etätyö on suosittua kuitenkin myös Pohjois-Suomessa.
”Luultavasti nämä ovat aika erityyppisiä tapauksia. Pohjoisessa pitkien etäisyyksien takia etätyö on käytännöllinen ratkaisu”, Mähönen arvioi.
Vuonna 2016 suomalaisista 32 prosenttia teki etätyötä ainakin satunnaisesti. Edellisvuoteen verrattuna määrä kasvoi 6,7 prosenttiyksikköä, mikä on merkittävän paljon edellisiin vuosiin nähden.
Tilastopiikin selityksenä on valtion työpaikoilla tehty etätyökäytäntöjen uudistus. Yleisintä etätyö onkin valtiolla ja yksityisellä palvelusektorilla. Ylemmistä toimihenkilöistä etätöitä teki lähes kaksi kolmesta, kun taas työntekijöillä se on varsin harvinaista.
Mähösen mukaan yleisintä on pitää etäpäivä kerran viikossa tai kahdessa viikossa.
”Etätyö tuo työntekijälle autonomiaa, mutta myöskään liika etätyö ei ole hyvä asia. Suomessa tästä ei vielä keskustella, mutta Ruotsissa jo pohditaan, onko etätyötä jopa liikaa.”