”Kuoleman porteilla käyneet sanovat, että se lähti siitä pilvestä”

Kansanedustaja Kari Tolvasen (kok.) mielestä rangaistus ei ole huono pelote nuorten kannabiksen käytön pysäyttämiseksi, mutta hoitoakin pitää tehostaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä kertoi torstaina MTV:n aamu-tv:ssä pitävänsä niin sanottua porttiteoriaa huonona, sillä suurin osa kannabiksen käyttäjistä ei hänen mukaansa siirry mihinkään muihin aineisiin.

Samassa ohjelmassa esiintyneen kansanedustaja Kari Tolvasen (kok.) mielestä porttiteoria on kuitenkin olemassa. Hän kertoi, että edellisessä työssään poliisina hän näki tuhansia huumeiden käyttäjiä ja vuosien saatossa tutkittiin satoja huumekuolemia.

– Minä tunnen aika paljon näitä kovia narkkareita sekä nykyisiä käyttäjiä. Jotka ovat lopettaneet, jotka ovat käyneet kuoleman porteilla, niin kyllä he sanovat, että kyllähän se lähti siitä pilvestä. Sen jälkeen tuli piri, sitten tuli hepo eli mentiin koko ajan astetta kovemmaksi. Ei kukaan alkanut piikittää itseään suoneen ensimmäisenä, kyllä pilven polttelusta se homma lähti, hän painotti.

Hakkarainen kirjoitti tiistaina THL:n blogissa kehittämispäällikkö Tuukka Tammen kanssa, että huumausaineiden käytön rangaistavuuden tarpeellisuudesta tulisi käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu.

”Mielestämme huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla. Kannabiksen ja sen kaupan laillistaminen ei sen sijaan ole Suomessa ajankohtaista”, he toteavat blogissa.

– Rangaistus on huono pelote, jos katsoo kehitystä, ja se leimaa ihmisiä rikollisiksi, Hakkarainen sanoi aamu-tv:ssä.

Hän muistutti myös, että yleiseen lainkunnioitukseen voi olla vaikutuksia, jos säädetään rikoslaissa asioita, joita suuri osa ihmisiä ei kuitenkaan noudata.

Tolvasen mielestä rangaistus ei ole huono pelote. Poliisin puuttuminen esimerkiksi nuoren henkilön kannabiksen käyttöön voi hänen mukaansa olla pysäyttävä juttu.

– Merkintäkin tulee vain ja ainoastaan poliisirekisteriin, se häviää sieltä tietyn ajan kuluttua, hän muistutti.

Tolvasen mukaan hoitoa pitää parantaa ja hoitoonohjausta tehostaa, mutta hän muistutti, että kyllä rikoslainsäädäntö sen mahdollistaa.

Poliisihallituksen huumausainerikoksista vastaava poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että poliisi ei kohdista suuria resursseja huumeiden käyttörikollisuuteen

Saukoniemen mukaan valloillaan on väärä käsitys siitä, että poliisi olisi järjestelmällisesti käyttäjien perässä. Hän huomauttaa, että huumerikollisuuden torjunnassa poliisin tavoitteena on panostaa erityisesti vakavampien huumerikosten paljastamiseen ja tutkimiseen.

Yksittäisistä käryistä voi hänen mukaansa kuitenkin olla poliisille hyötyä laajempien huumerinkien selvittämisessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)