Euroalueen valtiot toteuttivat 2010-luvun alkupuolella ison julkisten alijäämien vähentämisen, kun veroja korotettiin ja julkisia menoja leikattiin. Tällä supistavalla finanssipolitiikalla on ollut kielteinen vaikutus talouteen, koska se laski tuotantoa ja tuottavuutta pitkäkestoisesti, todetaan Helsingin yliopiston määräaikaisen professorin Juha Tervalan ja Philipp Englerin tuoreessa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa analysoidaan hystereesin eli pysyvämmän ilmiön vaikutuksia finanssipolitiikkaan. Hystereesioletuksen mukaan taantumilla on pysyviä vaikutuksia tuotannon tasoon. Keskeinen syy hystereesiin on tuottavuuden laskeminen taantumissa. Jos hystereesiä ei olisi, taantumien jälkeen talouskasvu olisi satumaisen nopeaa, ja tuotanto saavuttaisi taantumaa edeltäneen kasvu-uran nopeasti.
Tutkimuksen mukaan yhden euron lisäys julkisissa menoissa lisää tuotantoa normaaleissa olosuhteissa alle yhdellä euroa, mutta taantumissa vaikutus on jopa yli neljä euroa.
Tervalan mukaan on väärinkäsitys, että taantumissa tapahtuisi niin sanottua luovaa tuhoa, joka on hyväksi taloudelle.
– Taantumat aiheuttavat tuhoa ja elvyttävän finanssipolitiikan suurin hyöty onkin sen kyky lieventää taantumien aiheutumaa pitkäkestoista vahinkoa tuottavuuden ja tuotannon tasolle. Tästä syystä elvyttävä finanssipolitiikka on erittäin tehokasta nimenomaan taantumissa, Tervala toteaa tiedotteessa.
Toisekseen elvyttävä finanssipolitiikka lisää hyvinvointia ainoastaan taantumissa. Nousukaudella elvyttävä finanssipolitiikka ei ole tutkimuksen mukaan suotavaa, sillä sen vaikutus hyvinvointiin on kielteinen, vaikka se lisää tuotantoa.
– Tulokset viittaavat siihen, että euroalueella vuosikymmenen alun taantuman aikaan toteutettu julkisten alijäämien leikkaaminen oli suuri virhe. Supistava finanssipolitiikka selittääkin pääosan euroalueen surkeasta talouskasvusta 2010-luvun alussa. Nyt euroalueen talous kasvaa ja alijäämien vähentäminen on lähes ohi, vaikka nyt olisi järkevää harjoittaa supistavaa finanssipolitiikkaa, Tervala toteaa.
Tutkimus Hysteresis and Fiscal Policy on julkaistu Journal of Economic Dynamics and Control -aikakauskirjassa.