MT: Määräykset tarhan suuruudesta kaatoivat emutarhan

Vuonna 2010 voimaan astuneet määräykset asettivat vähimmäiskoot emutarhoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hailuodon emutarha on joutunut vähentämään lintujensa määrää rajusti aitauksien pinta-alaa koskevan erimielisyyden vuoksi. Muun muassa iho-ongelmiin käytettävää emuöljyä joudutaan nyt tuomaan Australiasta asti.

– Suomen säännöillä ei voi emuja tarhata öljyntuotantoon, emutarhan pitäjä Jarmo Pihlas sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Pihlaksella oli enimmillään 68 yksilöä emutarhallaan. Ongelmat alkoivat vuonna 2010, jolloin strutsieläinten suojelua koskenut asetus määritti ulkotarhan pinta-aloille uudet vaatimukset. Koon tulisi olla vähintään 500 neliömetriä ja tämän jälkeen 250 neliömetriä lintua kohden.

Pihlas pitää asetusta suoranaisena turvallisuusriskinä. Pelästyessään jopa 70 kilometriä tunnissa juoksevat emut voivat törmätä kuolettavasti suurten aitauksien tolppiin.

Pihlaksen mukaan aluehallintoviraston eläinlääkärien oma asiantuntemus emujen suhteen on puutteellista, eivätkä he kuuntele mielellään muita asiantuntijoita. Hän kuvailee tilanteeseen puuttumista kiusaamiseksi.

Hailuodon emutarha sai myös merkinnän valvontaraporttiinsa puutteellisesti järjestetystä juomavedentarjonnasta, vaikka lunta oli tarjolla riittämiin.

– Talvella, kun lumi sataa maahan, emut alkavat nokkia lunta, eivätkä enää koske vesikuppiin, Pihlas toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)