Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) kehottaa hallitusta jatkamaan alkoholin etämyynnin kiellon valmistelua eduskunnan mietinnön pohjalta.
Hän myöntää, että Suomen päätös voi päätyä aikanaan EU-oikeuden arvioitavaksi.
– Tämä on megaluokan asia, jota ei pidä ratkaista komission ei-velvoittavalla ja epämääräisellä lausumalla. Tällainen uudistus vaatisi laajan kansalaiskeskustelun ja hallituksen huolellisen valmistelun. Tällä hetkellä mikään mielipidetiedustelu ei viittaa siihen, että kansalaiset hyväksyisivät viinan vapaan myynnin, Puska toteaa tiedotteessa.
Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti EU-komissiolle aihetta koskevan ilmoituksen heinäkuun alussa. Maanantaina annetussa vastauksessa komissio ehdotti, että alkoholin etämyyntiä varten voitaisiin perustaa erillisiä jakelupisteitä.
Muun muassa kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on todennut, että lausunnossa etämyynnin kiellon katsotaan selkeästi rikkovan tavaroiden vapaata liikkuvuutta.
Puskan mukaan asiaan liittyvässä uutisoinnissa on kärjistetty vastauksen todellista luonnetta.
– Ensinnäkin on korostettava, että kysymyksessä ei ole komission kielto, vaan komission virkamiehen lähettämä ”lausunto”, jossa pyydetään Suomen hallituksen harkitsevan asiaa.
”Kossua kioskeista ja huoltoasemilta”
Puska toteaa, että lausunnossa puhutaan sekaisin 2,8 prosentin ja 5,5 prosentin rajoista.
– Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan joulukuussa yksimielisesti hyväksymässä mietinnössä edellytettiin hallituksen selventävän nimenomaan yli 5,5 prosentin etämyynnin kieltoa, Puska sanoo.
– Sen sijaan, jos ulkomaalaiset kaupat saisivat etämyydä suomalaisille yli 5,5 prosentin tuotteita, niin perustuslain mukaan sama oikeus pitäisi antaa myös suomalaisille kaupoille. Eli tämä merkitsisi täysin vapaata alkoholin myyntiä Suomessa – ja ”Kossua kioskeista ja huoltoasemilta”.
Hän huomauttaa, että Suomen alkoholimonopoli on saanut EU:n hyväksynnän kansanterveydellisin perustein. Sama tilanne on Ruotsissa.
– Sitä ei lausunnossakaan aseteta kyseenalaiseksi. Kun monopoli koskee vain yli 5,5 prosentin tuotteita, 2,8–5,5 prosentin tuotteiden etämyynti voitaisiin mielestäni ilman muuta sallia.