Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomissa otsikolla Esperi Caren ongelmat johtuvat nykymallista.
– Esperi Caren laiminlyönnit ovat herättäneet ymmärrettävää paheksuntaa yritysten roolista sote-palveluiden tuottajina. Ehkä ymmärrettävää, muttei hyväksyttävää on tapauksen yhdistäminen sote-uudistuksen kritiikkiin, Heikki Hiilamo toteaa.
– Monet ovat kuvanneet tapausta viimeiseksi naulaksi sote-uudistuksen arkkuun ja väittäneet, että uudistus pahentaisi ongelmia. Todenmukaisempaa on, että Esperi Caren ongelmat ovat seurausta nykyisestä sote-mallista, jossa kunnat kilpailuttavat palveluntuottajia asiakkaiden puolesta.
Hänen mukaansa kysymys julkisesti rahoitettujen palveluiden julkisesta tuottamisesta on poliittisesti erittäin latautunut. Pragmaattinen näkökulma tarkastelee, milloin veronmaksajat saavat rahoilleen parasta vastinetta.
Hiilamon mukaan julkisessa monopolituotannossa palvelun käyttäjällä ei ole mahdollisuutta lopettaa palvelun käyttö. Kunnan palvelutaloon sijoitettu ei voi muuta kuin valittaa epäkohdista. Sama pätee kunnan kilpailuttamalla ulkoistamaan palveluun – esimerkiksi juuri sellaiseen, joita EsperCare tuottaa.
– Hallituksen valinnanvapausmallin asiakassetelin ideana on antaa valinnan mahdollisuus myös julkisten palveluiden käyttäjille. Kyse on markkinaohjatusta valinnanvapaudesta: maakunnan asukas saa valita palvelun sieltä, mistä haluaa, Hiilamo huomauttaa.
Professorin mukaan ehdotetussa mallissa veronmaksaja voi saada samalla rahalla parempaa laatua.