Mietintö tiedustelulaista ei ollut perustuslain vastainen

Eduskunta palautti mietinnön takaisin valiokuntaan, kun professorit väittivät sitä perustuslain vastaiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan hallintovaliokunta sai tänään perjantaina valmiiksi mietintönsä siviilitiedustelulainsäädännöstä. Mietintö oli yksimielinen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan hallintovaliokunnan mietintöön sisältyvät lakiehdotukset voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

– Näin ollen valiokunnan aiempi mietintö ei ole perustuslain vastainen. Hallintovaliokunta on tehnyt yksimielisessä uudessa mietinnössään perustuslakivaliokunnan esittämät täsmennykset, hallintovaliokunta toteaa tiedotteessaan.

Perustuslakivaliokunta antoi tämän viikon keskiviikkona lausuntonsa siviili- ja sotilastiedustelulaeista, joita koskevat mietinnöt eduskunnan täysistunto palautti valiokuntien käsittelyyn toissa viikolla.

Syynä menettelyyn oli se, että professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin esittivät Twitterissä, että hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelulaista on perustuslain vastainen.

Perustuslakivaliokunnan esittämät muutokset toteutettiin

Perustuslakivaliokunta piti kuitenkin lausunnossaan välttämättömänä sitä, että hallinto- ja puolustusvaliokunnat muuttavat siviili- ja sotilastiedustelulakeja syrjintäkiellon osalta.

Hallintovaliokunta muotoli syrjintäkiellon perustuslakivaliokunnan ehdottamalla tavalla: ”Tietoliikennetiedustelun toimenpiteen kohdentaminen ei saa ilman hyväksyttävää perustetta perustua henkilöiden ikään, sukupuoleen, alkuperään, kansalaisuuteen, asuinpaikkaan, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, poliittiseen toimintaan, ammattiyhdistystoimintaan, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvän syyhyn.”

Lisäksi hallintovaliokunta täsmensi hakuehtoja ja teknistä laitetarkkailua. Myös tuomioistuimen kokoonpanon osalta meneteltiin kuten perustuslakivaliokunta ehdotti.

Nämä perutuslakivaliokunnan esille nostamat kohdat eivät kuitenkaan olleet perustuslain vastaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)