”Venäjä palaa Afrikkaan”

Venäjä tarjoaa epävakaille valtioille palkkasotureitaan vastineeksi niiden raaka-aineista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

CNN on tuoreessa erikoisraportissaan selvittänyt Venäjän toimia Keski-Afrikassa ja haastatellut myös entistä palkkasotilasyhtiö Wagnerin palkkasotilasta. Venäjän vaikutuspyrkimykset Ranskan entisessä siirtomaassa, Keski-Afrikan tasavallassa, eivät ole piiloteltuja. Sen sijaan salaisuus on, että Venäjää maassa edustaa Wagner-palkkasotilasyhtiö.

Hyväksyessään vuonna 2017 Venäjän sotilaallisen koulutusohjelman Keski-Afrikan tasavallassa YKn turvallisuusneuvosto tuskin arvasi, että siitä tulisi vastaamaan  presidentti Vladimir Putinin yksityisarmeijaksi kutsuttu Wagner-palkkasotilasyhtiö. Venäjän laki kuitenkin kieltää palkkasotilasyhtiöt, joten Wagneria nimitetään yksityiseksi sotilasalan palveluyritykseksi. Sitä varustaa ja rahoittaa Putinin ”kokkinakin” tunnettu oligarkki Jevgeni Prigožin, josta Verkkouutiset on aiemmin kertonut tässä.

Prigožin on vuodesta 2016 lähtien ollut Yhdysvaltain pakotelistalla sekaantumisesta maan vaaleihin rahoittamansa Internet Research Agencyn eli niin sanotun Pietarin trollitehtaan kautta.

Wagner soti vuonna 2014 Ukrainassa, sitten Syyriassa ja nyt se on siirtynyt Afrikkaan, pääasiassa Sudaniin ja Keski-Afrikan tasavaltaan. Yhteensä sillä on palveluksessaan muutamia satoja palkkasotilaita. Kysymykseen siitä, mikä Wagner oikein on, vastasi nimellä Oleg esitelty yhtiön entinen sotilas näin:

– Se on vain taisteluyksikkö, joka tekee mitä tahansa Putin käskeekin.

Keski-Afrikan tasavallan sotilaskoulutusohjelmasta vastaa virallisesti maan presidentin sotilasneuvonantajana toimiva entinen tiedustelu-upseeri ja Tšetšenian ensimmäisen sodan veteraani Valeri Zaharov. CNN:n selvityksen mukaan Prigožinin yhtiö on kuitenkin rahoittanut Zaharovia.

– Venäjä palaa Afrikkaan. — Olimme läsnä useissa eri maissa Neuvostoliiton aikoina, ja nyt Venäjä on palaamassa siihen asemaan Meillä on edelleen yhteydet olemassa ja yritämme elvyttää ne uudelleen, vastasi Zaharov syyksi Venäjän läsnäoloon alueella.

Venäjä onkin viime vuosina solminut kutakuinkin 20 sotilassopimusta eri Afrikan maiden kanssa. Vastaavasti Yhdysvallat taas on vähentänyt läsnäoloaan Afrikassa.

Kyse on kuitenkin pääasiassa Prigozhinin bisnesimperiumin laajentamisesta. Vastineeksi sotilaskoulutuksesta Prigozhinin yhtiö Lobaye Invest on saanut oikeudet kulta- ja timanttivaltauksiin Keski-Afrikassa. Sadat paikalliset nuoret kaivavat nyt kultaa ja timantteja Wagner-miesten valvonnassa luovuttaen kaiken löytämänsä arvometallin venäläisille. Tätä samaa mallia sovellettiin myös Syyriassa, jossa Wagnerin sotilaat valtasivat Syyrian hallitukselle öljykenttiä vastineeksi öljytuloista saatavasti osuudesta.

Asian tutkiminen ei ole kuitenkaan vaaratonta. Tämän kokivat viime tammikuussa kolme Wagnerin ja Prigožinin toimia Keski-Afrikan tasavallassa selvittävää venäläistä toimittajaa, jotka surmattiin väijytyksessä matkalla Wagnerin kultakaivauksille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)