Lukuja koronaviruksen vaatimista kuolonuhreista seurataan tiiviisti ja ne nousevat jatkuvasti otsikoihin ympäri maailmaa. Pelkät numerot eivät kuitenkaan anna koko kuvaa taudin vaatimista uhreista. Tilastojen takana olevia yksityiskohtia ruoditaan tästä löytyvässä BBC:n jutussa.
Siinä huomautetaan, että sairaaloiden päivittäin ilmoittamiin uhrilukuihin sisältyvät kaikki menehtyneet ihmiset, joilta on löytynyt koronavirus. Luvut eivät BBC:n mukaan kuitenkaan kerro, kuinka moni menehtyi juuri virukseen. Se voi olla pääsyy, osasyy tai vain läsnä, kun potilas kuolee johonkin muuhun.
Vaikka koronaviruksen onkin todettu sairastuttavan vakavasti ja jopa kriittisesti myös nuorempia ja perusterveitä, on valtaosa tautiin menehtyneistä ollut kuitenkin iäkkäitä tai sairaita. Esimerkiksi Italiassa koronaan ei ole kuollut yhtäkään alle 20-vuotiasta ja kuolleiden mediaani-ikä on ollut 80 vuotta.
Maineikkaan Cambridgen yliopiston professori Sir David Spiegelhalter toteaa, että noin 10 prosenttia yli 80-vuotiaista kuolee Britanniassa seuraavan vuoden aikana. Heidän riskinsä menehtyä koronavirukseen on professorin mukaan lähes täysin sama. Tämä ei hänen mukaansa tarkoita, etteikö ylimääräisiä kuolemia tulisia. ”Huomattavaa päällekkäisyyttä” luvuissa kuitenkin on.
– Monet, jotka kuolevat Covidiin (koronaviruksen aiheuttama sairaus COVID-19) olisivat kuolleet muutenkin lyhyen ajan sisällä, professori Spiegelhalter sanoo.
On mahdotonta tietää tarkasti, kuinka suuresta osasta koronauhreja puhutaan. Britannian hallitukselle koronatietoa tuottavan arvostetun Imperial College Londonin tutkijatiimin johtaja, professori Neil Ferguson toteaa kuitenkin, että osuus voi olla jopa kaksi kolmesta.
BBC huomauttaa, että tässä yhteydessä on muistettava, etteivät epidemian aikana tapahtuvat vakavat sairastumiset ja kuolemat jakaudu koko vuodelle vaan osuvat mahdollisesti lyhyenkin ajan sisään. Tämä kuormittaa vakavasti terveydenhuoltojärjestelmää ja voi lisätä kuolleisuutta, kun kaikkia ei voida hoitaa asianmukaisesti.