Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen ihmettelee, miksi maaliskuussa ei otettu käyttöön kaikkia työkaluja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Häkkänen viittaa hallituksen päätökseen pakollisesta koronakaranteenista. Hallitus tiedotti eilen maanantaina, että Suomeen riskimaista saapuvat henkilöt asetetaan jatkossa karanteeniin viranomaispäätöksellä. Karanteenin rikkomisesta voi seurata lainsäädännön mukainen rangaistus, mikä tarkoittaa käytännössä sakkoja tai enintään kolmen kuukauden vankeurangaistusta.
Häkkänen kummastelee, miksi päätöstä ei otettu käyttöön jo koronan ensimmäisessä aallossa, kun tartunnat levisivät Suomeen ulkomailta.
– THL [Mika] Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, että nyt käytetään ensimmäisestä kertaa tartuntatautilain mukaista karanteenipäätöstä, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toteaa Twitterissä.
– Nyt herää kysymys, miksi tätä keinoa ei käytetty keväällä kriisin estämiseksi, vaan sanottiin, että tauti tulee joka tapauksessa, hän kysyy.
Antti Häkkänen toteaa, että Suomella on Euroopan parhaat edellytykset kontrolloida viruksen pääsyä maahan. Tätä edesauttavat hänen mukaansa erityisesti maantieteellinen sijainti ja yhteiskunnan osaamistaso.
Kokoomusjohtaja toivoo, että viruksen leviämisen estämiseksi käytetetään nyt pakollisen karanteenin lisäksi kaikkia niitä keinoja, joita ei maaliskuussa otettu käyttöön.
– Työkalut lainsäädännössä, rajavalvonnassa ja terveydenhuoltojärjestelmässä ovat olemassa viruksen maahanpääsyn ja leviämisen estämiseksi, Häkkänen toteaa.
– Maaliskuussa näitä ei käytetty. Virus pääsi Suomeen ja levisi. Vahingot olivat valtavat. Samaa virhettä ei saa nyt toistaa.
THL Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, että nyt käytetään ensimmäisestä kertaa tartuntatautilain mukaista karanteenipäätöstä. Nyt herää kysymys, miksi tätä keinoa ei käytetty keväällä kriisin estämiseksi, vaan sanottiin, että tauti tulee joka tapauksessa. https://t.co/hsLPCSqqkQ
— Antti Häkkänen (@anttihakkanen) August 10, 2020
https://www.facebook.com/hakkanenantti/posts/2673853989528383