Kuntamarkkinoiden puoluejohtajapaneelissa puheenjohtajilta kysyttiin, uskovatko he, että hoitajamitoitus 0,7 oikeasti käytännössä toteutuu tämän hallituskauden aikana.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat Li Andersson (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Annika Saarikko (kesk.), Sanna Marin (sd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) nostivat vihreän lapun ylös.
Oppositiossa olevien puolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Jussi Halla-aho (ps.) nostivat punaisen lapun. Orpo sanoi, ettei hän usko hoitajamitoituksen toteutuvan.
– Ei ole rahaa eikä ole hoitajia, Petteri Orpo perusteli.
Orpon mukaan lakisääteinen hoitajamitoitus laitospuolella tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että ne hoitajat ovat pois vanhusten kotihoidosta.
– Petteri Orpo oikeastaan vastasi kysymykseen kaiken olennaisen. Ei näiden asioiden lakiin kirjaaminen auta, jos niiden toteuttamiseen ei ole käytännössä osoitettu resursseja, Jussi Halla-aho totesi.
Pääministeri Sanna Marin sanoi muistavansa itse hyvin elävästi järkyttävät uutiset keväältä 2019 vanhuksista, jotka joutuvat viettämään yönsä lattialla ja märissä vaipoissa sen vuoksi, että hoitajia ei ole riittävästi.
– Hoitajamitoituksen tekeminen on ensimmäinen askel siihen, että tämä räikeä epäkohta suomalaisessa yhteiskunnassa laitetaan vihdoin ja viimein kuntoon, Marin painotti liikuttuneena.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi yhtyvänsä täydellisesti siihen, mitä pääministeri sanoi.
– Se on oikeusvaltion, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kärkitehtävä hoitaa vanhukset niin, että heillä on inhimillinen vanhuus, Henriksson linjasi.
Lain mukaan henkilöstömitoitus nousee iäkkäiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa asteittain.
Kun laki tulee voimaan 1.10.2020, henkilöstömitoitus on vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Siirtymäaika päättyy 1.4.2023, jolloin henkilöstömitoitus on vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti.