– Odotan valtakunnansyyttäjältä kohdallani päätöstä kolmesta syyteharkintaan edenneestä rikosepäilystä ja lisäksi kahden tutkintapyynnön kohdalla tilanne on edelleen epäselvä. Kaikkien näiden sisältö kytkeytyy Raamatun opetuksiin ja siis vahvasti uskonnonvapauteen, kertoo kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.
Tuorein tutkintapyyntö tehtiin hänen syyskuussa julkaisemastaan blogitekstistä Keisarilla ei ole vaatteita – Pride ei ole ihmisoikeustapahtuma.
– Erityinen huomio kiinnittyi siinä väitteisiini, että mainitussa tapahtumassa ”ihmisoikeuksia käytetään verhona, jonka takana ovat lakihankkeet sukupuolen moninaisuudesta, lasten transhoidoista sekä äitiyden ja isyyden korvaamisesta sukupuolineutraalilla vanhemmuudella. Sukupuolia ei ole monta, vaan kaksi. Pridejulistukset eivät muuta sitä biologista tosiasiaa, että vain mies ja nainen voivat yhdessä saada lapsia”, Räsänen kertoo tiedotteessaan.
Tutkintapyynnön tekijä rinnasti tapahtuman ja ideologian arvostelun vihapuheeseen vähemmistöhenkilöitä vastaan. Poliisin päätöksen mukaan esitutkintaa ei tarvitse käynnistää ja kirjoitukseni ”kohteena eivät ole seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, vaan eräs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä tapahtuma ja kansanliike”.
Poliisi myös toteaa, että ”Pride-tapahtuma ja lgbt-ideologia eivät puolestaan ole sellainen ihmisryhmä, joka voisi saada kiihottamisrikoksen tunnusmerkistössä tarkoitettua suojaa”.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisella on kuitenkin mahdollisuus määrätä esitutkinta tästäkin päätöksestä.
– Valtakunnansyyttäjä on jo aiemmin vastoin poliisin päätöstä määrännyt esitutkinnan käynnistettäväksi vuonna 2004 kirjoittamani pamfletin, Ruben Stillerin radiokeskustelun sekä Maria Veitola yökylässä -ohjelmassa esiintymiseni vuoksi. Lisäksi Raamatunjakeen sisältävä twiittini on johtanut esitutkinnan kautta syyteharkintaan.
Poliisin tuoreimmassa päätöksessä Räsänen pitää tärkeänä sitä linjausta, että arvokeskustelua lgbt-ideologiasta ei leimata kielletyksi vihapuheeksi.
– Toivon, että valtakunnansyyttäjä päätyisi samaan tulokseen. Toistuvat rikosepäilyt, esitutkinnat ja poliisikuulustelut ovat jo sinänsä omiaan ilman tuomioitakin kaventamaan käytännössä sanan- ja uskonnonvapautta. Kansalaisille ei pidä antaa sellaista viestiä, että oman kristillisen vakaumuksensa ja mielipiteensä ilmaiseminen uhkaa johtaa Suomessa oikeustoimiin, Räsänen toteaa.