Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo Helsingin Sanomissa, että kokoomus haluaa puhua suoraan myös ”karvaista lääkkeistä”, joita työllisyyden nostaminen ja julkisen velkaantumisen taittaminen edellyttävät.
Mykkänen sanoo, ettei hän usko ”taivasten valtakuntaan”, jossa velkaa voi ottaa surutta ja lopulta keskuspankit antavat velkoja anteeksi eikä kukaan joudu maksajaksi.
Mykkäsen mukaan Suomen työllisyysaste pitäisi onnistua nostamaan 75 prosenttiin ja julkinen velkasuhde vakautettua 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.
Tavoitteeseen ei Mykkäsen mukaan päästä ilman karvaitakin päätöksiä.
– Minä ajattelen niin, että meidän pitää puhua myös karvaista lääkkeistä suoraan, koska niitä tarvitaan hyvän tekemiseen, Mykkänen sanoo.
Kokoomus esittää leikkauksia useisiin sellaisiin sosiaalietuuksiin, joita se pitää myös kannustinloukkujen aiheuttajina. Tarkoituksena on sekä saavuttaa suoria menosäästöjä että kohentaa työnteon kannustimia ja nostaa näin työllisyysastetta.
– Viimeisten kymmenen vuoden aikana valtion maksamien työttömyysetuuksien sekä asumistuen ja toimeentulotuen vuotuiset menot ovat kaksinkertaistuneet noin kahden miljardin euron tasosta yli neljään miljardiin euroon. Tämä käyrä pitää uskaltaa kääntää. Bruttokansantuote ei ole kasvanut läheskään samaa tahtia, Mykkänen sanoo.
Hänen mukaansa kokoomus palauttaisi toimeentulotukeen omavastuun, joka pienentäisi vuokraan myönnettävää tukea. Lisäksi puolue peruisi työttömyysturvaan viime vuonna tehdyn tasokorotuksen ja jäädyttäisi asumistuen indeksikorotukset.
Omien ehdotustensa lisäksi kokoomus seisoo useiden valtiovarainministeriön esittämien työllisyystoimien takana. Listaan kuuluvat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston sitominen työssäoloehtoon, eläkkeen kertymisen lakkauttaminen ansiosidonnaisen ajalta, eläkekertymän leikkaaminen eläkettä edeltävän työttömyyden perusteella ja osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä luopuminen.
Kokoomus ajaa myös esimerkiksi paikallisen sopimisen edistämistä, terapiatakuuta, ulosoton suojaosan korottamista, varhaiskasvatusmaksujen alentamista ja kotitalousvähennyksen laajentamista.
Mykkänen sanoo HS:lle, ettei kokoomus leikkausesityksillään aja hyvinvointivaltion romuttamista, kuten arvostelijat joskus kuvaavat. Sen sijaan kokoomukselle kyse on hyvinvointivaltion tervehdyttämisestä. Jos työllisyysastetta ei saada nousemaan reippaasti ja julkisten menojen kasvua taitettua, Mykkäsen mukaan ”jaettavat kakkuviipaleet loppuvat lopulta kesken”.
– Meidän ehdotuksemmehan eivät ole mitenkään radikaaleja. Ei kokoomus ehdota palaamista 1950-luvun sosiaaliturvajärjestelmään. Vaan haastan pohtimaan, pärjättäisiinkö esimerkiksi kymmenen vuoden takaisilla tukitasoilla, hän sanoo.
Monet kokoomuksen esityksistä työllisyyden nostamiseksi mukailevat taloustieteilijöiden ja virkamiesten vastaavia.