EU-parlamentti pohtii parhaillaan, poistaako se syytesuojan kolmelta espanjalaiselta EU-parlamentaarikolta. Espanja haluaa Katalonian entisen johtajan Carles Puigdemontin ja kaksi meppiä kotimaahan Espanjaan vastaamaan syytteeseen maanpetoksesta ja kapinan lietsomisesta. EU-parlamentin lakivaliokunta on esittänyt, että syytesuojasta luovutaan.
EU-parlamentin suuressa salissa päätetään asia ensi viikolla suljetussa äänestyksessä. Jos syytesuoja poistetaan, Espanja antaa katalonialaisista kansainvälisen pidätysmääräyksen. Katalonia kuuluu Espanjaan, mutta alueella vaikuttaa vahva itsenäisyysliike.
Kuusi suomalaista EU-parlamentaarikkoa sanoo, että he haluavat säilyttää espanjalaismeppien syytesuojan. Tosin he muistuttavat, että kysymys on vaikea, eivätkä kaikki ehkä äänestä syytesuojan puolesta.
Asia on erittäin epämiellyttävä, sanoo EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r./RE). Hänen mielestään sekä Espanjan että Katalonian edustajat ovat osoittaneet haluttomuutta hakea ratkaisuja. Nyt EU-parlamentti joutuu päättämään, säilyykö syytesuoja. Torvalds itse kannattaa katalonialaisille annettua syytesuojaa, joka takaa, ettei näitä luovuteta Espanjaan.
– Minä en kykene äänestämään suojan poistamisesta, vaikka ymmärrän, että espanjalaiset ystävät omassa ryhmässäni kostavat minulle jollain tavalla. Periaatteet ovat periaatteita ja niistä pidetään kiinni.
EU-parlamentti päättää asiasta yksinkertaisella enemmistöllä. Parlamentin suurimmat ryhmät, keskustaoikeistolainen EPP ja sosiaalidemokraattien S&D, eivät ole vielä päättäneet, miten ne äänestävät.
Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen (EPP) sanoo, että kansanedustajilla ja parlamentaarikoilla on kotimaissaankin yleensä tavallista korkeampi syytesuoja, jotta näitä ei voitaisi viedä poliittisiin oikeudenkäynteihin.
– Ymmärrän espanjalaisten huolen, mutta pidän syytesuojan poistamista kyseenalaisena.
Hänen mukaansa EPP-ryhmä saattaa äänestää syytesuojan poistamista vastaan tai pidättäytyä äänestämästä. Ryhmässä on 13 espanjalaista jäsentä, ja heistä enemmistö kannattaa Espanjan valtion vaatimusta luovuttaa katalaanit Espanjaan tuomiolle.
Myös EU-parlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd./S&D) sanoo, että päätös on vaikea. S&D-ryhmän puheenjohtaja on espanjalainen ja Espanjan pääministeri on myös sosiaalidemokraatti, ja Kumpula-Natrin mukaan espanjalaiset lobbaavat EU-parlamentissa voimakkaasti Espanjan valtion puolesta. S&D-ryhmä saattaa pidättäytyä äänestämästä.
Kumpula-Natri muistuttaa, että Espanjan korkein oikeus on jo tuominnut Puigdemontin ja kaksi muuta meppiä vankeuteen. Lisäksi maan perustuslaki sanoo selvästi, että alueiden autonomia on sallittu mutta itsenäisyys ei.
– He ovat selvästi osallistuneet rikokseen ennen meppikauttaan. Silti tämä on lähellä yleistä poliittista toimintaa, joten syytesuojan poistaminen tuntuu väärältä, Kumpula-Natri sanoo.
Puigdemont pakeni Espanjasta vuonna 2017 sen jälkeen, kun hänen osittain järjestämänsä kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä todettiin laittomaksi. Hänet valittiin EU-parlamenttiin vuonna 2019.
Vihreät aikoo äänestää syytesuojan säilyttämisen puolesta, kertoo EU-parlametaarikko Heidi Hautala (vihr./Vihr.). Hän sanoo, että Espanjan valtiota tukevat mepit ovat käyneet EU-parlamentissa ”raivokasta” kampanjaa syytesuojan poistamisen puolesta. Hautalan mukaan katalaaneille annetut tuomiot ovat luonteeltaan poliittisia.
EU-parlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk./RE) sanoo, että haluaa keskustella äänestyksestä ryhmänsä kanssa, mutta hän saattaa äänestää tyhjää.
– Lähtökohtaisesti kyseenalaistan syytesuojan poistamisen. Mutta kyse on siitäkin, kuinka paljon Euroopassa on alueita, joissa voi olla sama ilmiö kuin tämä Katalonia vastaan muu Espanja.
Silvia Modig (vas./GUE) katsoo, että katalonialaismeppejä uhkaavat tuomiot ovat ylimitoitettuja tekoon nähden. Katalonialaisia aktivisteja on tuomittu Espanjassa 9–13 vuodeksi vankilaan.
– Ne ovat poliittisia tuomioita. Niiden kohtuuttomuus tekee täysin mahdottomaksi kannattaa syytesuojan poistamista.
Espanja perustelee meppien luovuttamista sillä, että nämä ovat tehneet rikoksensa ennen kuin heistä tuli EU-parlamentaarikkoja ja he pääsivät syytesuojan piiriin. Modig katsoo, että syytesuojan pitää koskea myös meppikautta edeltänyttä toimintaa.
Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten intressit kohtaavat harvoin, mutta nyt EU-parlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps./ID) kehuu vasemmistolaista kollegaansa.
– Tuomio on täysin kohtuuton, niin kuin Silvia otti esille. Ehdottomasti syytesuoja täytyy säilyttää. Kutsun heitä (katalonialaisia) mielipidevangeiksi.
Espanja on tuominnut yhdeksän katalonialaista vankilaan. Puigdemontia ja kahta muuta meppiä ei voitu tuomita, koska he olivat maanpaossa.
Edit klo 12.30: Lisätty tieto yhdeksän katalonialaisen tuomioista.