Näin valiokunta lyttäsi liikkumiskiellon: Absurdia sääntelyä

Hallitus yritti säätää lailla siitä, minkälaisen parisuhteen perusteella on välttämätöntä liikkua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi tänään keskiviikkona hallituksen esityksen liikkumisvapauden ja lähikontaktien rajoittamisesta väliaikaisesti.

Valiokunta katsoi hallituksen esityksen olevan perustuslainvastainen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan liikkumiskiellon varaan tehdyn sääntelyratkaisun ongelmallisuutta lisää siitä seuraava korostunut tarve säätää kieltoon runsaasti poikkeuksia.

Valiokunnan mukaan lakiehdotuksen 3 § sisältää yksityiskohtaisen ja luonteeltaan varsin tapauskohtaisen luettelon poikkeuksista liikkumiskieltoon.

”Valiokunnan mielestä valittu sääntelyratkaisu johtaa myös osin jopa absurdiksi luonnehdittavaan sääntelyyn, jossa liikkumisen lainmukaisuus parisuhteen vuoksi arvioidaan liikkumisen välttämättömyyden kannalta. Lakiehdotuksen perusteluista ei ilmene, miten välttämättömyyttä on tarkoitus tässä kontekstissa arvioida”, valiokunta toteaa lausunnossaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Antti Rinteen (sd.) mukaan liikkumisen kieltämistä kokonaan ei voida pitää välttämättömänä, vaan rajoitukset on kohdistettava tarkkarajaisesti tartunnanlähteisiin, erityisesti yksityisiin tilaisuuksiin, kokoontumisiin, ryhmässä oleskeluun ja asiointiin kauppaliikkeissä.

Valiokunta totesi selvyyden vuoksi pitävänsä virheellisenä käsitystä, jonka mukaan perustuslain 10 §:n mukainen kotirauhan suoja estäisi yksityisten kokoontumisen kieltämisen lailla.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: Liikkumiskiellon tyrmäys vakava epäonnistuminen hallitukselta
Perustuslakivaliokunta: Liikkumisen kielto ei ole välttämätön

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)