Helsingin yliopisto on tehnyt viime vuosina sijoituksia tutkimustoiminnasta alkunsa saaneisiin kasvuyrityksiin. Sijoitukset ovat poikineet kymmenien miljoonien eurojen potin, kertoo Talouselämä.
Helsingin yliopisto sai lähes 50 miljoonan euron potin diagnostiikkayhtiö Mobidiagista, joka myytiin tänä keväänä Yhdysvaltoihin.
Yliopisto omistaa 7,6 prosenttia viime vuonna listautuneesta lääkekehitysyhtiöstä Nanoformista. Se on markkina-arvoltaan lähes 40 miljoona euroa.
Yliopisto on myös yksi neulatonta menetelmää verensokerin mittaamiseen kehittävän Glucomodicumin omistajista.
– Haluamme olla yrityksissä mukana perustajana eli vahvistaa juridisen puolen ja osakassopimukset. Lisäksi lähdemme alkuun mukaan noin 50 000 eurolla, jotta näemme, voiko keksinnön ympärille perustaa yritystä, sanoo Helsingin yliopiston talousjohtaja Marjo Berglund Talouselämälle.
Summalla turvataan yritysaihion ensiaskeleet haettaessa rahoitusta Business Finlandilta ja pääomasijoittajilta.
Yliopiston palveluksessa olevan tutkijan pitää lain mukaan tehdä keksintöilmoitus, jos hänellä on patentoivissa oleva keksintö. Tämä pohjautuu sekä korkeakoulukeksintölakiin että yliopistolakiin, joka uudistui vuonna 2010.
Vuotta myöhemmin Helsingin yliopisto perusti Helsingin Innovaatiopalvelut. Se on yliopiston omistama kaupallistamis- ja teknologiansiirtoyhtiö, joka arvioi yliopistossa syntyneiden tutkimustulosten kaupallista merkitystä ja suojaa niihin liittyvät immateriaalioikeudet. Patentit Helsingin Innovaatiopalvelut pyrkii muuttamaan yritystoiminnaksi.
– Meidän roolimme on ensi vaiheen liiketoiminnan kehittäminen ja tiimin kokoaminen. Siinä ovat mukana keksinnön tehneet avaintutkijat, jotka haluavat olla mukana yritystoiminnassa. Etsimme heidän tuekseen kaupalliset osaajat eli käytännössä toimitusjohtajakandidaatit tulevat meidän kauttamme, sanoo Helsingin Innovaatiopalveluiden toimitusjohtaja Jari Strandman.
Mallin kautta on syntynyt nyt 16 yritystä.