Verkkouutiset

Ari Torniainen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Keskusta: Suomalaiset ansaitsevat paremmat liikenneväylät

Puolue ei kannata ruuhkamaksuja, mutta sanoo kyllä toimivalle joukkoliikenteelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan mielestä suomalaiset ansaitsevat parempikuntoiset ja turvalliset liikenneväylät niin pitkittäis- kuin poikittaissuunnassa.

Eduskunnassa käsitellään keskiviikkona valtioneuvoston selonteko valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta vuosille 2021-2031.

– Liikenne 12- selonteko on merkkipaalu suomalaisessa liikennesuunnittelussa. On ensimmäinen kerta, kun kaikki eduskuntapuolueet sopivat yhdessä kaikki liikennemuodot huomioivasta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta pitkälle tulevaisuuteen, sanoi kansanedustaja Ari Torniainen keskustan ryhmäpuheessa.

Hänen mukaansa liikenneväylät ovat kansallisomaisuutta, joka on pidettävä kunnossa.

– Turvallinen koulumatka, sujuvat yhteydet työ- ja harrastuspaikoille, elinkeinoelämän tarpeet ja huoltovarmuus vaativat ehdottomasti toimivaa ja kunnossa olevaa tieverkkoa koko maahan.

Torniainen korostaa, että henkilöauto on välttämätön kulkuväline suurelle osalle suomalaisia, sillä joukkoliikenne toimii sujuvasti vain suurimmissa kaupungeissamme.

– Turvallinen liikkuminen vaatii kunnossa olevia teitä. Hyväkuntoinen tie on siis myös ilmastoteko, koska kulutus laskee hyväpintaisilla teillä.

– Hyvä perusväylänpito myös alempiasteisella tieverkolla aina yksityisteitä myöten on välttämätöntä kuntien ja kaupunkien asukkaille, yrityksille, mökkiläisille, tavarakuljetuksille ja alkutuotannolle aina maataloudesta puuhuoltoon.

Hänen mukaansa kaiken asteinen tieverkko, unohtamatta kevyenliikenteenväyliä, tarvitsee hyvää ylläpitoa ja huoltoa ympäri Suomen kaikkina vuodenaikoina.

– Keskusta ei kannata ruuhkamaksuja mutta kannatamme toimivaa joukkoliikennettä.

Keskustan mielestä uusia, suuria tie- ja ratahankkeita suunniteltaessa pitää ehdottomasti selvittää, miten hankkeisiin saadaan rahoitusta Euroopan unionilta.

– Vaikka liikenteen pääpaino on edelleen maanteillä ja autoilussa, kiskoja pitkin kulkee jatkossa yhä enemmän sekä ihmisiä että tavaraa.

Keskustan mielestä olemassa olevan rataverkon kunnostus on välttämätöntä, samalla kun raideliikennettä nopeutetaan ja suunnitellaan uusia, suuria ratahankkeita.

– Tarvitsemme teiden ja ratojen lisäksi myös nykyisiä lentokenttiämme sekä satamiamme ja sisävesiliikennettä liikkumiseen, kauppaan ja tavaroiden kuljetukseen.

Keskusta edellyttää, että lentokenttäverkostomme on riittävän tiheä.

– Tärkeän Helsinki-Vantaan lisäksi tarvitsemme kattavaa maakuntakenttäverkostoa kansalaisten liikkumiseen sekä elinkeinoelämän ja matkailun tarpeisiin.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)