Klassikko: polkupyörästä on jäljelle jäänyt lukittu eturengas. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Varkaiden ruuhkakuukaudet

BLOGI

Viime vuonna polkupyöriä varastettiin enemmän kuin koskaan.
Picture of Piia-Noora Kauppi
Piia-Noora Kauppi
Partner, Odgers Berndtson
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heinä- ja elokuu. Oman polkupyörän omistajille ne ovat kuukaudet, jolloin pyörä lähtee kaikista todennäköisimmin pitkäkyntisten saaliiksi. Pyöriä viedään poliisin mukaan parvekkeilta, ulkovarastoista ja omakotitalojen pihoilta – tuntuu sille, että pyörä on sijoitettava suurin piirtein makuuhuoneeseen, jotta paikka on tarpeeksi turvallinen.

Tänä kesänä pyörävoro iski myös omaan perheeseeni. Poikani menopeli vohkittiin Keravan rautatieaseman pyöräparkista. Eivät auttaneet oikeaoppiset lukitukset, kun asialla oli ammattimainen voro asiaankuuluvine työkaluineen. Tämäntyyppisiä varkauksia on korona-aikana ollut vähemmän, kun pandemia ja liikkumisrajoitukset maiden välillä ovat pitäneet ulkomaiset murtoliigat maan rajojen ulkopuolella. Arvokkaita pyöriä ei ole siten viety ulkomaille myytäviksi tai uudelleenkasattavaksi. Rikollisuudessa on kuitenkin pärjätty kotimaisin voimin – ja turhan hyvin.

Viime vuonna pyöriä varastettiin enemmän kuin koskaan koko vuodesta 1992 alkaneen tilastointihistorian aikana. Poliisille pyöriä ilmoitettiin varastetuksi vajaat 24[nbsp]000 kappaletta, vakuutusyhtiöille 20[nbsp]900 polkupyörää. Vuotta aiemmin vakuutusyhtiöille ilmoitettiin 17[nbsp]600 pyörävarkaudesta. Kaikista pyöristä ei uskota saavan vakuutuskorvauksia, jolloin ilmoitusta ei tehdä. Poliisin tietoon alkuvuodesta tulleet varkausmäärät kertovat vähintään samanlaisesta vuodesta, ellei jopa pahemmasta. Vaikka koteihin tehdyt murrot ovat koronan myötä vähentyneet, polkupyöriä vohkitaan edelleen tiuhaan tahtiin.

Polkupyörävarkaudet ovat isolta osin seurausta vakavista päihdeongelmista. Pyöriä varastamalla ja myymällä rahoitetaan huumeidenkäyttöä. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen analyysista, jossa analysoitiin vuoden 2019 käräjäoikeuden tuomioita. Käytetyt polkupyörät ovat kohtalaisen kysyttyjä, suhteellisen helposti varastettavia ja rahanarvoisia kulkupelejä. Kysyntää on vielä parantanut uusien polkupyörien ja varaosien heikko saatavuus kevään aikana koronan aiheuttamien toimitusvaikeuksien vuoksi.

Poliisi on parantanut omaa tietojärjestelmäänsä saadakseen polkupyörävarkaita paremmin kiinni. Nyt jos koskaan kannattaa ottaa omasta pyörästä rungon alalaidasta löytyvä runkonumero talteen – ja napata pyörästä muistiin myös valokuva. Jos runkonumero puuttuu, sellaisen voi itse kaiverruttaa – kunhan ei kaiverra runkoon omaa henkilötunnustaan. Kun poliisille tekee rikosilmoituksen varastetusta polkupyörästä, voi ilmoitukseen syöttää omaan kenttäänsä pyörän runkonumeron. Tieto kirjautuu heti poliisin järjestelmään, jolloin poliisi pystyy heti tarkistamaan pyörän tiedot, jos he näkevät sellaisen epäilyttävällä henkilöllä. Näin voit saada pyöräsi takaisin entistä nopeammin.

Omalta osalta pyörävarkauskierteeseen voi vaikuttaa paitsi pitämällä pyörästään kiinni monin lukoin ja suljetuin ovin, myös toimimalla vastuullisesti käytettyä pyörää ostaessaan. Vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti pyörästä. Samalla tavoin oman pyörän kuitti kannattaa myös itse säilyttää myyntiä varten, vaikka pyörän takuuaika olisikin kulunut umpeen. Arvokkaampien sähköpyörien markkinoilla kuittien ja takuutodistusten kysely käytetyn ajopelin ostotilanteessa alkaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus – paljon rahaa pyöriinsä sijoittaneet sähköpyöräilijät ovat tässä asiassa vastuullisuuden edelläkävijöitä.

Millaiset lukot sitten ovat hyviä? Vakuutuskorvauksen varkaudesta saadakseen riittää, että pyörä on ollut asianmukaisesti lukittu varkaushetkellä – lukolla kuin lukolla. Eri polkupyörän lukkojen murtosuojauskestävyyttä kuitenkin testataan. Finanssiala ry pitää yllä listaa murtosuojaustestatuista polkupyörän lukoista. Listan voi napata valmiiksi auki puhelimeen, mikäli on suuntaamassa lukkokaupoille.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä, sanotaan. Ei tälläkään kertaa. Poikani pyörä oli kyllä lukittu, mutta vaijerilukko ei riittänyt pitämään pyörää turvassa pitkäkyntisiltä. Vakuutuksestakaan ei korvausta tullut, kun olin typerästi nostanut kotivakuutuksen rikosvahinkojen omavastuun turhan korkealle. Ja kun varkaus tapahtui naapurikunnassa, kyseessä ei ollut myöskään matkavakuutuksesta korvattava vahinko.

Nyt on kaikille perheenjäsenille ostettu arkipyöriin uudet lukot. Maantiepyörät pidetään lukitussa autotallissa ja hotellissa yövyttäessä otetaan tarvittaessa hotellihuoneeseen. Ehkäpä nyt säästymme uusilta varkauksilta. Tarkkana pitää olla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)