Ihmisoikeusjuristi ja professori Martin Scheinin on twitterissä jatkanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronalinjan läpikäymistä. Scheinin aloittaa toteamalla, että THL:n johdon arvostelun on sanottu olevan väärin, asiantuntemuksen aliarviointia, julkisen luottamuksen horjuttamista ja ihmisten maalittamista.
Martin Scheininin mielestä THL:n ”teknokraattis-epidemiologista näkemystä leimaa arvovapaus, suorastaan arvotyhjiö”. Hän löytää THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin lausumista kaksi arvovalintaa, jotka ovat ”terveydenhuolto ei saa romahtaa” ja ”ei ole moraalisesti tärkeää estää sairastumisia ja vanhojen ihmisten kuolemia”.
– Muutoin toimitaan näennäisen arvoneutraalisti, tosiseikkaoletusten pohjalta. Vaikeinta onkin ymmärtää, miksi niin monet THL:n johdon toimintaa ohjaavat oletukset ovat vääriä. Ne eivät edusta parasta ja uusinta tietoa vaan ovat päähänpinttymiä. Ehkä arvotyhjiö on selitys?, Martin Scheinin twiittaa.
Hänen mukaansa THL:n tosiseikkaoletuksia ovat ”kaikki käyvät läpi tämän sairauden”, ”sairastaminen antaa parhaan suojan”, ”rokottaminen lykkää ja lieventää epidemiaa”, ”tauti ei ole vaarallinen lapsille, nuorille tai yleensä työikäisille” ja ”vanhat kuolevat joka tapauksessa”.
– Kun yhdistän THL:n johdon arvovalinnat ja tosiseikkaoletukset, Suomen koronastrategiaksi muodostuu: virus saa edetä läpi väestön sopivasti hillittynä.
THL:n terveysjohtaja Mika Salmisen linjasta Martin Scheinin löytää samoja valintoja, ”mutta huono omatunto paistaa läpi”.
– Parempi huono omatunto kuin ei omaatuntoa. Seurauksena on varaumien tai vastuuvapauslausekkeiden sisällyttäminen jokaiseen lauseeseen, Scheinin kuvailee Salmista.
Scheinin muun muassa katsoo Salmisen väistävän arvovalintoja ja ratkaisuja koskevan arvostelun henkilöimällä koko asian maalittamiseksi.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on todennut pitävänsä hyvin epäasiallisena sitä, että ”epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä”.
– Julkisen vallan käytön avoimuus ja vastuunalaisuus ovat tärkeitä demokraattisessa oikeusvaltiossa. Ne vahvistavat luottamusta viranomaisiin, eivät horjuta sitä. THL on epäonnistunut pahasti, alkaen arvotyhjiöstä ja päätyen piittaamattomuuteen tartuntatautilain velvoitteista, Scheinin kommentoi.
Sanotaan, että @THLorg johdon kritisointi olisi väärin, asiantuntemuksen aliarviointia, julkisen luottamuksen horjuttamista ja ihmisten maalittamista. @VuorelmaJohanna innoittamana yritän tänään liittää tämän keskustelun ja THL-kritiikin arvovalintoihin ja niiden seurauksiin. 1/x
— Martin Scheinin FIN (@MartinScheininF) December 2, 2021