Kai Mykkänen: Suomi ei jäänyt Venäjä-pakotteiden vangiksi

Ulkomaankauppaministerin mukaan Suomen Venäjälle suuntautuneen viennin romahdus johtui ennen kaikkea öljyn hinnan laskusta, ruplan arvon romahduksesta ja Venäjän talouden investointien pysähtymisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sekä ulkoministeri Timo Soini (uv.) keskustelivat SuomiAreenassa ajankohtaisista ulkopoliittisista asioista.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäsen mukaan Venäjän-vastaisten pakotteiden vaikutuksia Suomen talouteen ei kannata liioitella.

– Tätä ei kannata tehdä liian suureksi härkäseksi ainakaan taloudellisessa mielessä, Kai Mykkänen sanoi.

Ukrainan kriisistä johtuvat Venäjän-vastaiset pakotteet ovat olleet voimassa vuodesta 2014. Suomi on ollut EU-maana mukana päättämässä niistä ja seisoo niiden takana. Pakotteita jatkettiin hiljattain.

Hänen mukaansa helposti jää se käsitys, että Suomen Venäjän-kauppa on jäänyt pakotteiden vangiksi. Mykkänen muistuttaa, että ensimmäisellä kvartaalilla vienti Venäjälle kuitenkin kasvoi 29 prosenttia.

– Kun vienti romahti puoleen muutama vuosi sitten, niin ainakin 80 prosenttia siitä romahduksesta on johtunut öljyn hinnan tippumisesta, ruplan romahtamisesta ja Venäjän talouden investointien pysähtymisestä, ei pakotteista.

– Maitosektorin tilanne on toki traaginen ja hankala, mutta Suomen koko talouden kannalta 90 prosenttia tavaroista ja palveluista ovat sellaisia, että siitä vain menevät ja löytävät asiakkaan Venäjältä.

Mykkäsen mukaan tänä vuonna on tapahtunut yllättävän paljon piristymistä Venäjän suuntaan, vaikka Venäjän talous ei ole niinkään kehittynyt.

– Pienikin vire on näyttänyt vetävän ostoja Suomesta ja turistejakin tulee rajan yli. Tätä ei kannata tehdä liian suureksi härkäseksi ainakaan taloudellisessa mielessä.

– Venäjällä keskusteluissa nousee selvästi enemmän esiin muutamaan viimeiseen vuoteen verrattuna se, miten löytyy tapa saada esimerkiksi Pohjoisen jäämeren öljy- ja kaasukenttäinvestointeihin länsimaista teknologiaa ja rahoitusta, jotka ovat pakotteissa kielletty. Se tuntuu siellä ja uskon sen näkyvän tietynlaisessa halussa löytää ratkaisu.

Ministeri ei osaa kuitenkaan sanoa, löytyykö pakoterintamaan ratkaisu.

– En tiedä riittääkö halu siihen, että ratkaisu löytyy. Voi olla, että se löytyy ennen pitkää sitä kautta, että Kiovan hallitus osoittaa pystyvänsä elämään ikään kuin tässäkin tilanteessa. Se on pysynyt pystyssä yllättävän hyvin. Ukrainassa reformit ovat edenneet yllättävän hyvin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)