Nokia poistui Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi, mutta jätti jälkeensä laitteita ja ohjelmistoja, jotka kytkevät Venäjän valtion voimakkaimman digitaalisen vakoilun työkalun maan suurimpaan tietoliikenneverkkoon. Asiasta kertoo New York Times (NYT) viitaten haltuunsa saamiin asiakirjoihin.
Valvontajärjestelmän nimi on SORM (System for Operative Investigative Activities), ja sitä käytetään NYTin mukaan todennäköisesti nyt sotaa vastustavien henkilöiden vaientamiseen Venäjällä.
Nokialla sanotaan olleen keskeinen rooli Venäjän kybervakoilun mahdollistamisessa, mikä herättää kysymyksiä yhtiön vastuusta.
NYTin mukaan Nokia toimitti yli viiden vuoden ajan laitteita ja palveluita kytkeäkseen SORMin Venäjän suurimpaan tietoliikennepalvelujen tarjoajaan MTS:ään.
Vaikka Nokia ei valmista viestintää sieppaavaa tekniikkaa, asiakirjojen mukaan yhtiö teki yhteistyötä valtioon sidoksissa olevien venäläisten yritysten kanssa SORM-järjestelmän ja MTS:n yhdistämiseen liittyvässä suunnittelussa, virtaviivaistamisessa ja vianmäärityksessä.
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB käyttää SORMia puhelinkeskustelujen kuuntelemiseen, sähköpostien ja tekstiviestien sieppaamiseen sekä muun internet-viestinnän seuraamiseen.
Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden asiantuntija Andrei Soldatovin mukaan ilman Nokian osallistumista SORM:iin ”tällaisen järjestelmän tekeminen olisi ollut mahdotonta”.
– Heidän täytyi tietää, miten heidän laitteitaan käytetään, Soldatov sanoo NYTille.
Nokian julkaisemassa lausunnossa vastataan NYTin artikkelissa esitettyihin väitteisiin, joita yhtiö pitää harhaanjohtavina.
– Harvoin otamme näin vahvasti kantaa. Nokia ei valmista, asenna eikä huolla SORM-laitteita tai -järjestelmiä, kertoo Nokian viestintäjohtaja Maria Vaismaa Kauppalehdelle.
Nokian lausunnon mukaan mahdollisuus telekuunteluun on yksi verkon perusominaisuuksista.
– Laillinen telekuuntelu on perustoiminnallisuus, jonka mahdollisuus on olemassa lähes kaikissa maissa ja verkoissa. Laillinen telekuuntelu antaa asianmukaisesti valtuutetuille lainvalvontaviranomaisille mahdollisuuden seurata ja tarkkailla tiettyjä operaattorin verkon kautta kulkevia tietoja ja viestintää rikollisuuden torjumiseksi, lausunnossa todetaan
– Muiden verkkoinfrastruktuurin toimittajien tavoin Nokian velvollisuutena on varmistaa, että myymämme verkot ovat yhteensopivia lainvalvontaviranomaisten laillisten telekuuntelulaitteiden kanssa. Velvollisuus perustuu kansainvälisesti hyväksyttyihin standardeihin ja paikalliseen lainsäädäntöön. Nokian kaikki asiakassopimukset käyvät läpi tiukan ihmisoikeuksia koskevan due diligence -prosessin, joka ensimmäisenä ja ainoana televiestintälaitteiden toimittajana on myös ulkoisen riippumattoman tahon, Global Network Initiativen arvioima.