Verkkouutiset

Vuosaaren sataman portti Itä-Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustajat vaativat lisää toimia kuljetusalan tukemiseksi

Kuljetusalan yritykset kärsivät polttoaineiden hintojen noususta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Öljyn ja polttoaineiden hintojen nousu ovat ajaneet kuljetusalan nopeasti syvenevään kriisiin, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.

– Kun verrataan maaliskuun alun 2021 hintoja ja litramääriä maaliskuun 2022 hintoihin päästään kerrassaan veret seisauttavaan hintojen muutokseen: +78,4 prosenttia.

– Nämä laskelmat on otettu suoraan erään suomalaisen kuljetusyrityksen kirjanpidosta ja se kertoo karulla tavalla tilanteesta toiminnan ytimessä, Kilpi toteaa tiedotteessa.

Jakeluvelvoitteen mukaan uusiutuvien polttoaineiden osuuden tulee olla nyt 19,5 prosenttia, mutta osuus nousee asteittain 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kilven mukaan tämä kiristys nostaa polttoaineen hintaa pumpulla arvioiden mukaan kymmeniä senttejä.

– Hallitus pohtii velvoitteen kiristämistä 34 prosenttiin, mikä nostaisi polttoaineiden hintaa edelleen, Kilpi sanoo.

Kansanedustajan mukaan kuljetusyritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi pitää tehdä pikaisia toimenpiteitä tai moni kuljetusalan yritys ajautuu konkurssiin.

– Hallituksen valmistelema kuljetusalan kustannustuki on hyvä alku, mutta ei missään nimessä riittävä toimi alan pelastamiseksi, Kilpi sanoo.

Marko Kilven mukaan polttoaineiden hinnan nousua pitäisi hillitä siirtämällä jakeluvelvoitteen 30 prosentin aikataulua vuoteen 2035 asti. Lisäksi raskaalle liikenteelle tulisi ottaa käyttöön niin kutsuttu ammatti diesel monen muun Euroopan maan tavoin.

– Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jonka talouden kivijalka on vientiteollisuus. Kilpailukykymme yksi keskeinen edellytys on kohtuulliset kuljetuskustannukset.

– Tavarat pitää pystyä tuottamaan ja kuljettamaan markkinoille kilpailukykyisesti. Jos menetämme kilpailukykymme, menetämme hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan.

Edustaja Marko Kilven tekemän kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksen kansanedustajista myös Pauli Kiuru, Timo Heinonen, Jari Kinnunen, Ruut Sjöblom, Ville Kaunisto, Mari-Leena Talvitie, Paula Risikko ja Jukka Kopra.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)