Venäjä testasi äskettäin mannertenvälistä ohjusta. LEHTIKUVA / AFP

USA:n ex-komentaja lyö faktat pöytään: Näin käy jos Moskova käyttää ydinasetta

Natolla on asiantuntijoiden mukaan kyky mitätöidä joukkotuhoaseen kaikki strategiset hyödyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Venäjä käyttäisi taktista ydinasetta Ukrainassa, se muuttaisi maailmaa hetkessä, totesi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns hiljattaisessa lausunnossaan. Se ei kuitenkaan amerikkalaisasiantuntijoiden mielestä vetäisi länttä suoraan sodan osapuoleksi eikä johtaisi laajempaan ydinsotaan.

Paitsi että ydiniskun vaikutukset olisivat joka tapauksessa dramaattiset, ne saattaisivat osoittautua erityisen tuhoisiksi Venäjälle itselleen. Ydinaseeseen turvautuminen olisikin The Daily Beast -verkkolehden mukaan kaikessa epätoivoisuudessaan valtava virhe presidentti Vladimir Putinilta.

Venäjän sotilasdoktriinissa kynnys ydinaseiden käyttöön on matalampi kuin muilla ydinasevaltioilla. Niiden käyttö katsotaan oikeutetuksi tilanteessa, jossa Venäjän asevoimia uhkaisi maan puolustuskykyä vaarantava massiivinen tappio tai jossa maan hallinto olisi suoraan uhattuna.

Lehden haastatteleman Naton Euroopan-joukkojen ex-komentajan, kenraali Wesley Clarkin mukaan läntisellä puolustusliitolla ei ole Venäjän taktisia ydinaseita vastaavia asejärjestelmiä.

– Jos Putin käyttää taktista ydinasetta Ukrainan joukkoja vastaan, se on vain yksi ase muiden joukossa. Me lisäisimme [Ukrainalle] antamaamme apua. Jos hän käyttää sitä jotakin kaupunkia vastaan, vastaisimme siihenkin lisäämällä apuamme. Jos hän iskisi Nato-maahan, meidän olisi vastattava sotilaallisesti, mutta emme silti käyttäisi ydinasetta. Vasta jos tapahtuisi ydiniskujen sarja, suosittelisin vastaamista ydinasein, Clark sanoo.

Mikäli turhautuneen ja nurkkaan ajetun Putinin tarkoituksena olisi laukaista globaali suursota, Nato ei aio amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan langeta helppoon ansaan.

”Hyökkääjä ei voi menestyä”

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston asevalvontasektoria aiemmin johtanut Jon Wolfsthal on Clarkin kanssa samoilla linjoilla.

– Mitä tulee siihen, käyttäisimmekö ydinaseita, luulenpa, että vastaus on ei. Ukraina ei ole Nato. Jos tapahtuisi ensi-isku ydinasein, kasvattaisimme sotilasapuamme entisestään ja tekisimme selväksi, että ydinaseiden käyttö Natoa vastaan johtaisi konfliktin massiiviseen laajentumiseen, hän sanoo.

USA:n entisen Nato-lähettilään Ivo Daalderin mielestä Naton tulisi olla valmis puuttumaan tilanteeseen ja puolustamaan Ukrainaa, jos Venäjä käyttäisi joukkotuhoaseita. Liittokunta pyrkisi hänen mukaansa ennen kaikkea osoittamaan, että ydinaseiden käyttö ei voi tuottaa Venäjälle strategista etua, vaan johtaa Naton tuhoiseen konventionaaliseen vastaiskuun.

Kenraali Clarkin mukaan Yhdysvallat haluaa varmistaa, että hyökkääjä ei voi menestyä.

– Meidän on tehtävä Putinille selväksi, että hän ei voita. Meidän on tehtävä kaikki tarvittava auttaaksemme Ukrainaa häätämään venäläisjoukot Donbassista ja etelästä ja jätettävä sitten diplomaatit kiistelemään Krimistä, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)