Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätös liittyy kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin (kok.) mielestä yhä laajempaan ilmiöön ja liikehdintään, joilla pyritään heikentämään naisten ja myös vähemmistöjen oikeuksia.
– Päätös on iso pettymys ja aiheuttaa suurta huolta. Se on konkreettinen esimerkki siitä, että tasa-arvon saavutukset eivät ole itsestäänselvyyksiä, Sirén sanoo Verkkouutisille.
Korkein oikeus kumosi juhannusaattona vuoden 1973 Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen, joka on turvannut lähes 50 vuoden ajan aborttioikeuden amerikkalaisnaisille liittovaltion tasolla. Osavaltiot määrittelevät jatkossa itse lainsäädäntönsä. Arvioiden mukaan noin puolessa osavaltioista abortit kielletään tai oikeutta rajoitetaan.
– Yhdysvaltojen esimerkissä huomionarvoista on sekin, että muutama äärikonservatiivinen henkilö – pääasiassa miehiä päättävässä asemassa- tekevät ratkaisun, jolla heikennetään miljoonien naisten oikeuksia, kokoomusedustaja toteaa.
Suomessa naisen oikeus turvalliseen aborttiin ei ole tällä hetkellä uhattuna. Sirén kuitenkin jakaa monien huolen siitä, että jonain päivänä täälläkin saatetaan kyseenalaistaa naisten saavutettuja oikeuksia nykyistä enemmän.
– Olisi liioiteltua sanoa, että lainsäädäntömme olisi juuri nyt vaarassa heikentyä tai siihen olisi vakavasti otettavaa yritystä. Siitä huolimatta tämä ilmiö ja liikehdintä, joka järjestelmällisesti ja globaalilla tasolla pyrkii näitä oikeuksia heikentämään, näkyy myös Suomessa, hän sanoo.
– Meillä on eduskunnassakin kansanedustajia, jotka julkilausutusti sanovat poliittiseksi tavoitteekseen kiristää aborttilainsäädäntöä.
Lakialoite aborttioikeuden kirjaamisesta perustuslakiin saa tukea
Olisiko oikeus turvalliseen aborttiin syytä kirjata itsemääräämisoikeuden yhteydessä Suomen perustuslakiin, Saara Sofia Sirén ja Juhana Vartiainen (kok.) pohdiskelivat Helsingin Sanomissa vuonna 2019 julkaistussa mielipidekirjoituksessa.
Kirjoitus herätti aikanaan paljon keskustelua. Sen pohjalta syntyi myös Sirénin laatima lakialoite, jossa perustuslakiin kirjaamista ehdotetaan. Nyt aihe on noussut jälleen ajankohtaiseksi USA:n korkeimman oikeuden aborttilinjauksen myötä.
Perustuslakiin kirjaamiseen yhtenä tavoitteena on Sirénin mukaan hälventää huolia siitä, että aborttioikeutta lähdettäisiin rajoittamaan myös Suomessa.
– Lakialoite lähtee sellaisesta ajattelusta, että meillä on todennetusti ympäri maailmaa sellaista toimintaa ja vaikuttamistyötä, jolla pyritään heikentämään aborttioikeutta ja muitakin naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Perustuslakiin kirjaamalla tämä vakiintunut ihmisoikeus haluttaisiin turvata valta-asetelmista riippumattomana oikeutena suomalaisille, hän kertoo.
Sirén sanoo, ettei lakialoitetta ole jätetty vielä eduskunnan käsiteltäväksi. Hän haluaa ensin avata keskustelua ja katsoa, löytyykö asialle eduskunnassa laajaa kannatusta.
– Yksittäinen kansanedustaja ei perustuslakia yksin muuta. Toivoisin, että eri puolueista löytyisi ihmisoikeuksista ja naisten oikeuksista kiinnostuneita kansanedustajia, jotka voisivat yhdessä yli puoluerajojen lähteä tätä asiaa edistämään. Lakialoitetta on myös mahdollista vielä yhdessä työstää ja muokata, hän kertoo.
Keskusteluja eduskunnassa on alustavasti jo käyty.
– Olen ilahtunut siitä, että kollegoilta on tullut avaukselle kannustusta sekä viestejä, että tukea löytyy.
”Naisen oikeus turvalliseen aborttiin on vakiintunut ihmisoikeus”
Kokoomusedustaja sanoo ymmärtävänsä hyvin argumentit, joiden mukaan aborttioikeuden kirjaaminen perustuslakiin olisi harvinaisen järeä toimi.
– En myöskään pidä tarkoituksenmukaisena tai toivottavana sellaisen tavan yleistymistä, että ratkaisut epäkohtiin muuttuvat valtiosääntökiistoiksi, tai että yhä useampia asioita vaaditaan perustuslakiin. Olen kuitenkin asiaa useamman vuoden seurattuani valmis näkemään sen, että nimenomaan tämä asia olisi perusteltua kirjata jopa perustuslakiin, vaikka se ei ole Euroopassa saati Suomessa kovinkaan yleinen tapa.
Sirénin mukaan naisen oikeus turvalliseen aborttiin on kuitenkin luonteeltaan vakiintunut ihmisoikeus.
– Haluamme sen säilyvän myös tulevaisuudessa, hän perustelee asian kirjaamista perustuslakiin.