Verkkouutiset

Johan Bäckman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ex-suurlähettiläs HS:lle: Venäjällä on armada Johan Bäckmanin kaltaisia

Hannu Himasen mukaan Suomi ei olisi voinut tehdä paljon enempää vastatakseen informaatiosotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo Helsingin Sanomille, että Suomea ja muita länsimaita Venäjällä mustamaalaava Johan Bäckman hyvin todennäköisesti työskentelee osana laajempaa kansainvälistä verkostoa, jonka venäläiset ovat vuosien saatossa rakentaneet.

– Venäjällä on käytössään kokonainen armada Bäckmanin kaltaisia ihmisiä.

Himanen arvioi, että valtaosa verkoston jäsenistä on vapaaehtoisia, joilla on erilaisia syitä tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa. Hän kuitenkin uskoo, että verkostoissa on mukana myös tiedusteluorganisaatioilta palkkaa tai rahallista korvausta saavia, erilaisissa peitetehtävissä toimivia agentteja.

Todisteita siitä, kenen lukuun tai hyväksi Bäckman Venäjällä toimii, ei ole. Hänen yhteistyötahojensa taustalla vaikuttavat kuitenkin Venäjän valtion tiedustelupalvelut.

Siitä ei ole tietoa, maksaako joku Bäckmanille hänen vihanlietsonnastaan.

Himanen ei halua arvioida sitä, mitkä ovat Bäckmanin motiivit tuottaa Kremlin toiveita vastaavaa disinformaatiota.

Taloudelliset motiivit Bäckmanin toiminnalle eivät näytä todennäköisiltä. Kun varallisuustiedot olivat viimeisen kerran julkisia Suomessa vuonna 2005, Bäckmanilla oli miljoonaomaisuus ja kymmenien tuhansien eurojen osinkotulot.

Toisaalta verottajan tietojen mukaan Bäckmanilla on viimeksi ollut verotettavia ansiotuloja Suomessa vuonna 2017, ja silloinkin vain reilut 200 euroa. Julkisista verotiedoista näkyviä verotettavia pääomatuloja hänellä ei ole ollut viime vuosina lainkaan.

Himasen mukaan Suomessa ei olisi voitu kovin paljon paremmin vastata Bäckmanin informaatiosotaan.

– En näe, mitä Suomesta käsin olisi voitu tehdä. Hän toimi venäläisten lukuun ja venäläisessä mediassa. Sanoisin sen sijaan, että tapahtui paljon sellaista, minkä suhteen länsimainen media olisi voinut toimia paremmin ja tiukemmin journalistisin kriteerein, Himanen sanoo.

Himanen ei usko, että mikään merkittävä asia olisi ollut kiinni nimenomaan Bäckmanista. Jos häntä ei olisi ollut, venäläiset olisivat toteuttaneet propagandaansa jollain muulla keinolla.

– En ylikorostaisi Bäckmanin merkitystä. Mutta totta kai hän on tehnyt venäläisille toimeksiantajilleen hyödyllistä työtä, jota nämä tahot ovat varmasti arvostaneet ja arvostavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)