Verkkouutiset

Alexander Stubb. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Alexander Stubb: Oli niitä, jotka varoittivat jo Georgian sodan aikana

Ex-pääministerin mukaan ääneen pääsevät nyt Venäjän kehityksestä varoittaneiden kriitikot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jotkut osasivat varoittaa Venäjän kehityksestä jo vuoden 2008 Georgian sodan aikana, muistuttaa Suomen ex-pääministeri Alexander Stubb (kok.) Twitterissä sunnuntaina. Stubb toimi ulkoministerinä kesällä 2008 Venäjän ja Georgian sodan syttyessä, ja hän esitti suurlähettiläspäivillä elokuussa 2008 paljon huomiota saaneen arvion sodan vaikutuksista maailmantilanteeseen.

– Varmaa on vain se, että Georgian kriisi antaa meille karulla kielellään kolme laajakantoista oppituntia, jotka muodostavat kolme tämänpäiväistä teesiäni: 1) 080808 on käännekohta kansainvälisessä politiikassa; 2) 080808 asettaa kansainväliselle järjestelmälle uuden haasteen ja 3) 080808 vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työlistaan, Stubb sanoi tuolloin puheessaan.

Georgian sodan syttymispäivä oli 8. elokuuta 2008.

Nyt Firenzen EU-yliopiston professorina työskentelevä Stubb palaa puheeseensa Ukrainan sodan ja sen herättämän keskustelun myötä.

– Oli niitä, jotka varoittivat tilanteesta jo Georgian sodan aikana ja saivat siitä osakseen kritiikkiä, Stubb kirjoittaa Twitterissä.

Hän on lisännyt tekstin perään hashtagin #080808.

– Kovasti pääsevät ääneen ne, jotka tuolloin kriitikoita kritisoivat, hän jatkaa.

Stubb viittaa viestillään Helsingin Sanomien sunnuntaiseen analyysiin, jossa suomalaisten päättäjien arvioidaan ummistaneen silmänsä Venäjän kehitykseltä taloudellisista syistä. Aihe on ollut ajankohtainen kuluneella viikolla Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin jouduttua suuriin vaikeuksiin Ukrainan sodan myötä. Uniperin tilanne on johtanut keskusteluun siitä, kuinka hyvin Venäjä-riskit Suomessa takavuosina tiedostettiin.

HS on kesän aikana myös haastattelut useita suomalaisia politiikan ja talouselämän vaikuttajia, joilla on aikaisemmin ollut tiiviit suhteet Venäjään. Monet kuvailevat Venäjän tämänhetkisen tilanteen tulleen heille yllätyksenä.

Analyysin laatinut toimittaja Jussi Pullinen vastaa Stubbille, että myös Venäjän kehityksestä varoittaneiden näkökulmat halutaan tuoda esille.

– Tässä toivottavasti kuva täydentyy koko ajan, ja mekin haluamme antaa ääntä niille, jotka varoittivat. Jutuille on tilaa!

– On erittäin mielenkiintoinen kysymys, miten tuo 2010-luvun Venäjä-suhteen historia lopulta kirjoitetaan. Sinunkin näkökulmasi tuohon kiinnostaa, Pullinen kirjoittaa Twitterissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)