Ilmalämpöpumppu. / LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Näin ilmalämpöpumpun saa kerrostaloon

Taloyhtiön hallitus voi kieltää laitteen asentamisen vain silloin, jos se aiheuttaa kohtuutonta haittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isännöintiliiton mukaan kiinnostus ilmalämpöpumppuja kohtaan kasvaa usein kesähelteiden lähestyessä.

Lakiasiantuntija Jenni Lauhia neuvoo laitetta harkitsevia tiedustelemaan ensin isännöitsijältä, onko taloyhtiössä annettu lupia ilmalämpöpumppujen asentamiseen. Pääsääntöisesti lupa heltiää helpommin ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelle, jos osakkaalla on muutostöihin lähtökohtainen oikeus, ja jos laite ei aiheuta esimerkiksi ulkonäköhaittaa julkisivuun.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Ennen kuin alat suuremmin googlata ilmalämpöpumppuja, kannattaa tiedustella isännöitsijältä, onko taloyhtiöön asennettu ilmalämpöpumppuja huoneistoihin. Tämä taustatieto antaa osviittaa siitä, miten taloyhtiössä on toimittu ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyvissä tilanteissa ja millaisia ehtoja asennuksille on mahdollisesti aikaisemmin asetettu, Lauhia toteaa tiedotteessa.

Isännöitsijä osaa usein kertoa, mitä seikkoja kannattaa kysyä ilmalämpöpumppuyrityksiltä tarjouspyyntöjen yhteydessä kyseisen taloyhtiön erityispiirteet huomioiden. Taloyhtiö tarvitsee usein luvan myöntämistä varten suunnitelmat asennuksesta ja tietoja pumpun ulkoyksikön sijoittelusta ja kiinnityksestä, rakenteiden läpivienneistä ja asentavasta yrityksestä.

Kun tarvittavat tiedot asennuksesta ja ilmalämpöpumpun vaatimista muutostöistä on saatu, voi muutostyöilmoituksen tehdä isännöitsijälle. Asia viedään tämän jälkeen taloyhtiön hallituksen käsiteltäväksi. Muutostyöilmoituksen käsittely kestää taloyhtiön hallituksessa yleensä vähintään kaksi viikkoa.

Korkein oikeus linjasi viime vuonna, että asunnon parvekkeen kohdalla oleva rakennuksen ulkoseinä kuuluu osakkaan muutostyöoikeuden piiriin. Päätöstä pidettiin merkittävänä, sillä ilmalämpöpumpun asennus edellyttää taloyhtiön vastuulle kuuluvan talon ulkoseinän poraamista.

Muutostyöhön tarvitaan kuitenkin edelleen taloyhtiön lupa. Korkeimman oikeuden päätöksen myötä taloyhtiön hallitus voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen vain silloin, jos se aiheuttaa kohtuutonta haittaa.

– Muutos voidaan kieltää esimerkiksi silloin, jos se vaikuttaa rakennuksen julkisivuun tai voi vahingoittaa yhtiön kunnossapitovastuulla olevia rakennuksen osia, Jenni Lauhia sanoo.

Varmimmin luvan saa parvekkeelle reunan suojiin asennettavalle pumpulle. Yhtiö voi myöntää luvan asennukselle myös rakennuksen julkisivuun. Tällaisessa tilanteessa yhtiön harkintamahdollisuus on kuitenkin laaja, ja asennus voidaan kieltää ilman perusteluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS