Kokeellisen nanopartikkelirokotteen kerrotaan tuottaneen vahvan immuunivasteen useita koronavirustyyppejä vastaan.
Tutkijoiden mukaan tehoa syntyi myös sellaisia viruksia vastaan, joiden piikkiproteiinien osia ei ollut mukana rokotteessa. Toiveena on, että yksi rokote suojaisi SARS-CoV-2-viruksen ja muiden koronavirusten tulevia muunnoksia vastaan.
Yhdysvaltain terveysvirasto NIH huomauttaa koronaviruksen muuttuneen pandemian alun jälkeen arvaamattomalla tavalla, mikä on heikentänyt nykyisten rokotteiden tehoa. Ne antavat silti hyvän suojan vakavaa taudinkuvaa ja kuolemanriskiä vastaan.
– On myös vakava huoli siitä, että uusi koronavirustyyppi voi siirtyä eläimistä ihmisiin, NIH:n tiedotteessa todetaan.
Caltech-yliopiston professori Pamela Bjorkmanin tutkijaryhmä kehittää parhaillaan nanopartikkeleihin pohjautuvaa rokotetta, jonka tarkoituksena on saada immuunijärjestelmän B-solut tuottamaan vasta-aineita. Niitä muodostuisi viruksen sellaisia kohtia vastaan, jotka eivät muunnu usein.
Tutkijaryhmä yhdisti piikkiproteiinin pienempiä osia kahdeksasta eri koronavirustyypistä. Niin kutsuttua Mosaic-8-rokotetta ja toista nanopartikkelirokotetta kokeiltiin geenimuunnelluilla hiirillä, joiden elimistöstä löytyi koronaviruksen leviämiseen käyttämiä ACE2-proteiineja.
Hiiret saivat suojan pandemian aiheuttaneen koronaviruksen aiheuttamalta vakavalta taudinkuvalta. Mosaic-8-rokote loi suojaa myös vuonna 2003 levinnyttä SARS-virusta vastaan. Tulokset olivat samankaltaisia apinoilla tehdyissä kokeissa.
Pamela Bjorkmanin mukaan on mahdotonta ennustaa, mitkä eläinperäiset virukset tulevat jatkossa hyppäämään ihmisiin ja aiheuttamaan paikallisia epidemioita tai maailmanlaajuisia pandemioita.
– Yritämme tehdä rokotteen, joka suojaisi kaikilta SARS:n kaltaisilta koronaviruksilta. Se suojaisi myös nykyisiä ja tulevia SARS-CoV-2-viruskantoja vastaan ilman tarvetta päivittämiselle, Bjorkman sanoo.
Mosaic-8-rokotteen ihmiskokeita valmistellaan parhaillaan.