Hallitus on kokoontunut Säätytalolle päättämään valtion ensi vuoden talousarviosta. Budjettiriihestä odotetaan myös päätöksiä, joilla pehmennetään hintojen nousun ja energiakriisin vaikutuksia kansalaisille.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvaili budjettiriihen käynnistyvän vakavissa tunnelmissa.
– Elämme tämän hallituskauden kolmatta kriisiä. Ensimmäinen on ollut pandemia, toisena on Eurooppaan vyöryvä sota ja kolmantena nyt tämä energiakriisi, jonka kourissa Suomi ja kaikki Euroopan maat ovat. Tämä johtuu siitä, että Vladimir Putin käyttää energiaa aseena Eurooppaa vastaan, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle.
Keskeisintä budjettiriihessä pääministerin mukaan on tukea kansalaisten ostovoimaa ja selvitymistä talvesta energian hintojen noustessa.
– Tilanne on niin poikkeuksellinen, että tarvitsemme myös poikkeuksellisia toimia, pääministeri totesi.
– Puhumme isosta kokonaisuudesta niin ostovoiman kuin energian osalta. Energiapuolella veroratkaisuilla on varmasti oma sijansa, mutta me tarvitsemme myös välineitä tukea sellaisia kotitalouksia, jotka eivät tästä tilanteesta muuten selviä.
Suomi ei hänen mukaansa pysty yksin vastaamaan energiakriisiin. Tukea ja päätöksiä tarvitaan myös Euroopan unionilta.
– Olen tukenut kaikissa Eurooppa-neuvoston kokouksissa poikkeuksellisiakin toimia sähkön hinnan laskemiseksi. Sähkön hintakatto on sellainen, mitä Suomi on valmis tarkastelemaan, Marin kertoi.
– Me elämme ikään kuin sotataloudessa, hän jatkoi ja perusteli jykevänä ratkaisuna pidettyä hintakattoa.
Pääministeri ei ottanut kantaa siihen, toteuttaako hallitus budjettiriihessä aiemmin sovitut 370 miljoonan euron säästöt.
Marinilta myös kysyttiin, aikooko hallitus tukea kansalaisten ostovoimaa tuloveroja keventämällä.
– Verokokonaisuudesta keskustellaan budjettiriihessä. Tällä hetkellä katse on kääntynyt erityisest siihen, miten saamme painettua energian hintaa alas. Veroratkaisuja etsitään nimenomaisesti tähän, hän totesi.