Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että puolue on potilasturvalain säätämisen kannalla, mutta toivoo siihen vielä parannuksia.
– Kokoomukselle kaikista tärkeintä on, että ihmisten henki ja terveys turvataan. Sellaista tilannetta, että vaikka kotihoidossa vanhuksia jäisi heitteille, pahimmillaan menehtymään kotiinsa ilman suojatyötä tapahtuvan lakon takia – me emme hyväksy, Mykkänen sanoo Verkkouutisille eduskunnassa.
– Olemme sinänsä tämän lain säätämisen takana. Siellä on yksityiskohtia, joista parhaillaan valiokunnassa keskustellaan ja meillä on sinne ehdotuksia, miten sitä lakia voitaisiin vielä parantaa.
Minkälaisia ehdotuksia?
– Ne liittyvät siihen, että kun tämä on toki aivan poikkeuksellista, että joudutaan määräämään ihminen töihin, silloin siitä täytyy saada myös poikkeuksellinen korvaus. Kyse on siis siitä, millä ehdoilla vapauteen voidaan puuttua, jos lakon aikana joutuu töihin.
Kokoomus on hallituksen esityksestä eri linjoilla, mitä toinen oppositiopuolue perussuomalaiset. Mykkänen pitää perussuomalaisten kantaa yllättävänä:
– Meistä se on vähän yllättävä valinta, että he lähtevät siitä, että Suomessa lakolla saisi vaarantaa terveyden ja hengen, vaikka aluehallintovirasto katsoisi, että tällainen hengenvaara syntyy.
Mykkänen korostaa, että hallituksen esitys ei lähde siitä, että lakot olisivat ”automaattisesti kiellettyjä”, vaan kyse on viranomaiselle annettavasta toimivallasta, jos viranomainen arvioi lakon aiheuttavan hengenvaaraa.
Mykkäsen mielestä perustuslakivaliokunnan lausunto, jossa valiokunta katsoi perustuslain suojaaman oikeuden henkeen ja terveyteen menevän lakko-oikeuden edelle tilanteessa, jossa viranomainen arvioi ihmisten hengen ja terveyden olevan vaarassa, oli tärkeä.
– Tämä oli minusta aika selkeä punninta ja sen mukaisesti uskon, että sosiaali- ja terveysvaliokunta tulee asiassa päättämään. Kokoomuksen kanta on se, että ehdot täytyvät olla reilut eli korvaustaso kunnollinen, jos pakkotyöhön joudutaan. Lähdemme kuitenkin siitä, että viime kädessä henki ja terveys menevät lakko-oikeuden edelle.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi tänään yksimielisessä lausunnossa, että lain säätämiselle on perusoikeusjärjestelmän kannalta ”hyväksyttävät ja erittäin painavat perusteet”.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli paraikaa laatimassa hallituksen esityksestä mietintöä. Valiokunnan oli määrä pitää tiedotustilaisuus kello 14, mutta se on lykkääntynyt.
Hallituspuolueet ovat tiettävästi löytäneet kuitenkin sovun lain sisällöstä ja asia oli etenemässä eduskunnan täysistunnon käsittelyyn vielä myöhemmin iltapäivästä.