Verkkouutiset

Kaasuputken laskua Suomenlahdella vuonna 2011. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Paavo Lipponen kaasuputkista HS:lle: Ei kannata palata asiaan

Suomen entinen pääministeri toimi pitkään Nord Stream -hankkeen lobbarina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on niukkasanainen ajastaan Nord Stream AG:n konsulttina ja lobbarina. Lipponen toimi tehtävässä vuodet 2008–2022 oman konsulttiyhtiönsä kautta.

Nord Stream AG:sta omistaa 51 prosenttia venäläinen kaasyhtiö Gazprom. Yhtiö vastasi Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkien rakentamisesta ja operoinnista. Kyseiset putket ovat nyt vaurioituneina Itämeren pohjassa.

Helsingin Sanomat pyysi Lipposelta haastattelua hänen lobbaustoimintaansa liittyen. Entisen pääministerin vastaus on kieltävä, sillä hän ei lähde mukaan minkäänlaisiin ”kokoomajuttuihin.”

– Ei kannata palata asiaan, Lipponen toteaa.

Paavo Lipponen rekrytoitiin hankkeeseen mukaan vuonna 2008 Saksan entisen sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Gerhard Schröderin ja Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin entisen tiedustelu-upseerin Matthias Warnigin toimesta. Warnig toimi tuolloin Nord Stream AG:n toimitusjohtajana.

Entinen pääministeri kuitenkin muistuttaa, että Venäjän ja Euroopan siteitä edistävällä hankkeella on pitkät juuret.

– Itämeren kaasuputkihankkeella on pitkä historia, joka ulottuu kauemmaksi kuin 2000-luvun alkuun, hän toteaa.

Lipponen oli itse edistämässä vuonna 1997 EU:n ”pohjoisen ulottuvuuden” ideaa, jolla haluttiin integroida Venäjää syvemmin läntiseen yhteistyöhön. Valtionyhtiöt Neste ja Gazprom perustivatkin samana vuonna yhteisen yhtiön, jonkaa avulla haluttiin rakentaa Venäjältä Suomen kautta Saksaan kulkeva kaasuputki.

Vaikka yhteisyritys lopulta kuopattiinkin, jäi idea silti elämään. Tuosta ideasta syntyi 2000-luvun alussa Nord Stream -hanke, jonka tuotokset makaavat nyt vaurioituneina Itämeren pohjassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)