Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kirsti Raik arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin suhtautuminen Euroopan unioniin on perustavalla tavalla jännitteinen ja poikkeaa vahvasti Yhdysvaltain tuesta Euroopan integraatiolle aina toisen maailmansodan jälkivuosista lähtien.
– Tuenilmaisut brexitille ja Marine Le Penille eivät ole vain ohimeneviä heittoja. Euroopan integraatio ei vain sovi Trumpin maailmankuvaan. Keskeiset erot koskevat isoja asioita: kansallista suvereenisuutta, kansallismielisyyttä ja kansainvälistä järjestystä, Raik kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan sanomalehti Kalevassa.
Raikin mukaan Trump ja eräät häntä lähellä olevat tahot, esimerkiksi ajatuspaja Heritage Foundation, ovat ideologisesti sitoutuneet vahvan kansallisen suvereenisuuden ihanteeseen ja kansallis-konservatiiviseen arvomaailmaan.
– EU sen sijaan rakentuu liberaaleille arvoille ja ajatukselle kansallisen suvereenisuuden jakamisesta ja delegoimisesta osittain ylikansallisille instituutioille.
Hyvänä esimerkkinä toimivat Raikin mielestä kauppasuhteet.
– Trumpin kerrotaan sitkeästi ehdottaneen (Angela) Merkelille kahdenvälistä diiliä Saksan kanssa. Tämä on kuitenkin Saksalle EU-jäsenmaana poissuljettu vaihtoehto. Trumpille tuntuu olevan vaikea käsittää, että EU-maat ovat luopuneet suvereenista oikeudestaan neuvotella kauppasopimuksia. EU-komissio hoitaa asian jäsenmaiden puolesta.
Trumpin suosima muukalaisvihaa lietsova, ’rajat kiinni’ -henkinen muunnelma kansallismielisyydestä on puolestaan Raikin mukaan myrkkyä EU:lle.
– Kuten ovat myös samanhenkiset kumppanit Euroopassa, alkaen Ranskan Le Penistä ja Ison-Britannian Nigel Faragesta.