Tutkijat ovat varoittaneet koronaviruksen uuden epidemia-aallon iskevän Euroopassa ehkä jo lähiviikkojen aikana. Myös influenssakaudesta odotetaan tavanomaista voimakkaampaa.
Pennsylvanian yliopiston apulaisprofessori Benjamin Abramoff kehottaa erityisesti riskiryhmiä hakeutumaan testeihin, sillä taudin määrittely auttaa oikean lääkityksen valinnassa. Koronaa hoidetaan Paxlovid-viruslääkkeellä ja influenssaa Tamiflu-lääkkeellä.
– Tämä kausi voi olla erityisen vakava influenssan kannalta, ja tämän päälle tulee mahdollisesti uusi koronavirusaalto, Benjamin Abramoff sanoo Fortune-lehdelle.
Hengitystieinfektioiden oireet ovat monilta osin samankaltaisia. Influenssakausi on yleensä huipussaan joulukuun ja helmikuun välillä, ja infektion voimakkuus vaihtelee vuosittain. Influenssarokotteen teho riippuu siitä, mikä viruskanta lopulta osoittautuu yleisimmäksi.
Koronavirus ei noudata ainakaan toistaiseksi tiettyä kausivaihtelua, mutta virukset leviävät usein tehokkaammin talvikuukausina.
Molemmat sairaudet voivat olla oireettomia, mutta influenssan oireet ilmaantuvat yleensä nopeammin eli 1–4 vuorokautta infektion jälkeen. Koronan kohdalla infektion huomaa muutaman päivän tai jopa vasta 14 vuorokauden kuluttua. Se leviää helpommin oireettomien kantajien välityksellä.
Osalle potilaista ilmaantuu akuutin koronainfektion jälkeen vakavia ja pitkäkestoisia jälkioireita, kuten ”aivosumua”, väsymystä tai neurologisia oireita. Tietämys pitkästä koronasta tulee kasvamaan vasta meneillään olevien tutkimusten myötä.
Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan erilaisten flunssavirusten oireina on yleensä yskää, tukkoista nenää, aivastelua ja kurkkukipua. Myös eriasteinen särky on mahdollista. Influenssa aiheuttaa useimmiten kuivaa yskää, kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä.
Koronaviruksen on todettu aiheuttavan eri ihmisille hyvin erilaisia oireita. Näihin lukeutuvat kuume, säryt, vilunväreet, väsymys, yskä, tukkoinen nenä, kipeä kurkku, päänsärky, hengenahdistus, haju- ja makuaistin katoaminen ja pahoinvointi tai ripuli. Joidenkin tutkimusten mukaan omikronmuunnos aiheuttaisi aiempaa harvemmin kuumetta sekä haju- ja makuaistin tilapäistä katoamista.
Omikronin uusien BQ.1- ja BQ.1.1-viruskantojen on arvioitu lisäävän tulevan talven tartuntoja. Päivitettyjen rokotteiden uskotaan lisäävän suojaa myös uusimpia virustyyppejä vastaan.