Verkkouutiset

Voimalinjoja Espoossa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

TS: Näin sähköjä katkaistaisiin sähköpulan aikana

Hätätilanteissa Fingrid voi katkaista sähköt ilman ennakkovaroitusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähköpula syntyy, jos sähkön kulutus uhkaa ylittää sen tuotannon. Pahimmillaan sähköpula voisi Turun Sanomien mukaan johtaa koko sähköjärjestelmän lamautumiseen, josta palautuminen voisi viedä pahimmillaan jopa päiviä.

Mahdollisen sähköpulan torjunta on jo käynnissä ja viimeisen kuukauden aikana kulutus onkin pudonnut noin kahdeksalla prosentilla.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että kotimaisen sähkön tuotantohuippu on talvella 12 900 megawattia. Tuulivoiman merkitys on arvioitu tyynen sään mukaan. Vertailuna Suomen vuosittainen kulutushuippu on viime vuosina vaihdellut 13 000 ja 15 000 megawatin välillä.

Sähköpulan aikana Fingrid päättää, keneltä sähköt katkaistaan. Suunnitelman mukaan irtikytkennät toteutettaisiin jakeluverkossa, jonka toimimattomuudesta olisi mahdollisimman vähän haittaa.

Jakeluverkon haltijoita on Suomessa vajaat 80. Jakeluverkoilla on olemassa suunnitelma, jonka mukaan ne kierrättävät alueellaan toimintoja lyhyissä pätkissä.

– Me määräämme kuinka monta megawattia jakeluverkon on irrotettava, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin sanoo.

Esimerkiksi sairaalat ja muut yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömät toiminnot rajataan katkojen ulkopuolelle. Jakeluyhtiöitä pyritään tiedottamaan katkoista etukäteen, mutta hätätapauksissa Fingridillä on oikeus katkaista sähköt ilman ennakkovaroitusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)