Useat asiantuntijat ovat varoittaneet Kiinan tiukan epidemialinjan heikentävän merkittävästi maan talousnäkymiä.
Sulkutilat ovat aiheuttaneet CNN:n mukaan kaaosta muun muassa Xiningin kaupungissa, jonka asukkaat ovat etsineet epätoivoisesti ruokaa. Tiibetin alueen pääkaupunki Lhasassa vihaiset mielenosoittajat ovat kokoontuneet kaduille yli 70 päivää kestäneen eristyksen seurauksena.
Henanin maakunnassa monet työntekijät ovat paenneet Foxconnin tehtaalta, jossa puhjennutta epidemiaa on yritetty tukahduttaa tiukalla karanteenilla. Shanghain Disneyland suljettiin ja huvipuistossa olleet pakotettiin virustesteihin.
Höllentämisen sijasta Kiinan paikallisviranomaiset ovat tiukentaneet toimia presidentti Xi Jingpingin uudelleenvalinnan jälkeen. Tutkija Yanzhong Huang huomauttaa, ettei kommunistipuolueen 20. kokouksessa annettu ajankohtaa nollastrategiasta luopumiseen.
– Päinvastoin, siellä korostettiin nykyisen linjan jatkamisen tärkeyttä, tutkija sanoo.
Sosiaalisessa mediassa syntyi hiljattain kohu tapauksesta, jossa Hebein maakunnassa asunut mies oli ajanut terveysviranomaisten tarkastuspisteen läpi ostaakseen äidinmaitokorviketta lapselleen. Poliisi pidätti miehen ja antoi tälle sakot.
Viranomaiset rauhoittelivat kohua toteamalla, että maitoasia oli saatu ratkaistua, ja että sakkojen suuruus oli vain noin sata juania eli reilut kymmenen euroa.
Hongkongin yliopiston virustutkija Jin Dongyan varoittaa maan valitseman epidemialinjan massiivisista kustannuksista. Hän huomauttaa, että taudin aiheuttama kuolleisuus on rokotteiden ansiosta melko alhainen.
– Koko maailma on hylännyt tämän lähestymistavan. Kukaan ei voi sietää sen hintalappua, se ei vain toimi, Jin Dongyan toteaa.