Verkkouutiset

Työ- ja elinkeinoministeriö Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Energian hinta painaa yritysten kannattavuutta ja lisää riskejä

Talous- ja työllisyystilanne on Suomessa tällä hetkellä vielä melko hyvä, mutta talousnäkymät ovat heikkenemässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myös epävakaa energiamarkkinatilanne lisää riskejä taloudessa. Inflaatio heikentää ostovoimaa. Yritysten tilanne saattaa muuttua merkittävästi talven aikana. Toimialojen tilanteen seurantaa jatketaan erityisesti keskeisten arvoketjujen osalta.

Nämä arviot sisältyvät toimialojen ja yritysten tilannekuvaa kartoittaneen työryhmän valmistumassa olevaan muistioon, jota käsiteltiin hallituksen varautumisen ministerityöryhmän kokouksessa torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Sähkön hinta vaikuttaa lähes jokaisen yritysten toimintaan ja kannattavuuteen. Muuttuvassa toimintaympäristössä toimialojen tilannekuvan seurannan jatkaminen on tarpeen yleisen varautumisen ja talouden kokonaiskuvan ylläpitämiseksi, muistuttaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Työryhmä arvioi muuttuneen toimintaympäristön vaikutuksia eri toimialoihin ja sitä, miten energian hinnannousu vaikuttaa yritysten tilanteeseen eri näkökulmista.

Tilannekuvan mukaan nousevat energiahyödykkeiden hinnat nostavat kustannuksia suoraan ja välillisesti useimmilla yrityksillä heikentäen tiettyjen yritysten kannattavuutta. Osalla yrityksiä on ollut tarve järjestellä toimintaa uudestaan kohonneiden energiahintojen seurauksena.

Suomessa ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut energiakriisistä johtuvista syistä liiketoimintojen loppumisen aaltoa, eikä kilpailukyvyn tai huoltovarmuuden kannalta keskeisiä arvoketjuja ole katkeamassa.

Eri toimialojen liikevaihto on kehittynyt pääosin positiivisesti vuodesta 2019. Tuoreen kyselyn mukaan pk-yritykset ennustavat liikevaihdon kasvua vuodelle 2023, kuitenkin vähemmän kuin tänä vuonna.

Työllisyyden osalta näkyvissä on vain väliaikaisia vaikutuksia, ja monilla aloilla pyritään työvoimapulan vuoksi pitämään kiinni nykyisestä työvoimasta.

Toimialojen tilanne vaihtelee

Suurimmat vaikutukset energiakriisistä aiheutuvat yrityksiin ja toimialoihin, joiden toiminta on energiaintensiivistä, jotka eivät voi kattavasti siirtää nousevia kustannuksia hintoihin, jotka toimivat globaalisti kilpaillussa ympäristössä ja joiden toimintaan sisältyy aiempia tai muita haasteita ja riskejä.

Näitä yrityksiä löytyy erityisesti teollisuuden ja rakentamisen toimialoilta. Pienemmillä yrityksillä haasteita on enemmän kuin suurilla.

Yrityksille kriittistä on kustannusten äkillinen kasvu. Niiden kyky siirtää nousevia kustannuksia hintoihin vaihtelee merkittävästi.

Useilla toimialoilla energianhinnan nousuun on reagoitu ottamalla käyttöön edullisempia energiamuotoja, energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja ja toteuttamalla kulutusjoustoja. Nämä toimet rajaavat, mutta eivät poista energianhinnan nousun vaikutuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)