Jopa kaksi kolmesta äänestäisi Sauli Niinistöä

Myös Pekka Haavistolla on merkittävää kannatusta presidentiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten/Kantar TNS:n kyselyssä haastatelluille esitetty kolmas kysymys oli ”jos presidentinvaali olisi nyt ja ehdolla olisivat seuraavat henkilöt, ketä heistä äänestäisit?”.

Haastatelluille annettiin valittavaksi kuudesta henkilöstä. Heistä osa on puolueiden jo nimeämiä presidenttiehdokkaita ja osa mahdollisia presidenttiehdokkaita. Heidän keskinäinen kannatuksensa jakautui näin:

* Sauli Niinistö 59 %, Pekka Haavisto 17 %, Eero Heinäluoma 4 %, Matti Vanhanen 4 %, Merja Kyllönen 3 %, Sampo Terho 1 %, Joku muu 1 %, Ei kukaan edellä mainituista/ei äänestäisi heistä ketään 3 %, Ei osaa sanoa 8 %.

Vaalitilanteessa ei voi äänestää ryhmää ”Ei osaa sanoa” tai ”Ei kukaan edellä mainituista”. Kun nuo ryhmät poistetaan kyselystä, jakautuivat kannatukset Kantar TNS:n mukaan näin:

* Sauli Niinistö 66 %, Pekka Haavisto 19 %, Eero Heinäluoma 5 %, Matti Vanhanen 4 %, Merja Kyllönen 3 %, Sampo Terho 1 %, Joku muu 1 %.

Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela sanoo tulosten kertovan, että Sauli Niinistö ”nauttii hyvin laajalta tulevasta kansansuosiosta, mikä ei varmaan ole kenellekään yllätys. Suomalaiset kokevat hänen onnistuneen hyvin tehtävissään”.

Nurmela aprikoi, onko kuntavaaleissa nähty vihreiden voitto samaa jatkumoa kuin Pekka Haaviston suosio.

Ei osaa sanoa -ryhmän ilmoittaminen osana kyselytuloksia on Kantar TNS:n Nurmelan mukaan reilua ja paikallaan, kun haetaan yleistä näkemystä siitä, miten suuri joukko ihmisistä empii kantaansa.

Molemmat tulokset

Vuoden 2012 presidentinvaalien kampanjan aikana 27.12.2011 Sauli Niinistö kirjoitti gallup-kiemuroista tuolloisessa blogissaan.

Hän huomautti, että vielä vuoden 2006 presidentinvaalien kyselyissä noudatettiin yksinomaan tapaa, jossa vain kantansa ilmoittaneiden mielipide kerrottiin.

Sauli Niinistö totesi 2011 joissain tiedotusvälineissä käyttöön otetun uuden ilmoitustavan, jossa Ei osaa sanoa -ryhmä olikin mukana laskelmissa, aiheuttaneen väärinkäsityksiä. Hänen mukaansa se tarjosi ”oivallisen pelikentän” tehdä vertailuja.

”Sekavertailu näyttää kyllä hämmentävän, ei ainoastaan yleisön, vaan muutaman vertailijankin. Olisi varmaan hyvä yhdenmukaistaa tulosten julkaiseminen tai sitten kertoa molemmat tulokset kaikista tutkimuksista”, tuolloinen ehdokas kirjoitti.

Yli puolet demarikannattajista

Verkkouutisten/Kantar TNS:n kyselyn perinteisen mallin tuloksissa miehistä Sauli Niinistöä äänestäisi 70 prosenttia ja naisista 63 prosenttia.

Hänen kannatuksensa on suurinta taajaan asutuissa kunnissa (73 %), yli 60-vuotiaiden keskuudessa (75 %) ja Etelä-Suomessa (71 %).

Tuloryhmistä suurin kannatus Sauli Niinistöllä on 35 000-50 000 euroa vuodessa ansaitsevien keskuudessa, jossa se on 79 prosenttia.

Puolueitten kannattajien parissa Sauli Niinistöä äänestettäisiin näin: kokoomus 92 prosenttia, Sdp 55 prosenttia, PS 79 prosenttia, keskusta 70 prosenttia, vasemmistoliitto 18 prosenttia ja vihreät 32 prosenttia.

Sdp:n kannattajista Sauli Niinistöä äänestäisi siis 55 prosenttia. Eero Heinäluomaa äänestäisi Sdp:n kannattajista 24 prosenttia. Pekka Haavistoa Sdp:n kannattajista äänestäisi 20 prosenttia.

Vihreistä Sauli Niinistöä äänestäisi 32 prosenttia ja Pekka Haavistoa 67 prosenttia.

Pekka Haavistoa äänestäisi kaikkiaan 19 prosenttia: naisista 26 prosenttia ja miehistä 12 prosenttia. Alle 25-vuotiaista Haavistoa äänestäisi 28 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 26 prosenttia. Sdp:n kannattajista Haavisto saa 20 prosentin kannatuksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)