Koronapandemian lisäämä tietoisuus tautien tartuntatavoista näyttää tehneen suomalaisista aiempaa varovaisempia. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni aikoo jatkossakin jäädä flunssaoireissa herkemmin kotiin tai vaalii turvavälejä tai maskin käyttöä.
Vielä kolme vuotta sitten kättelimme uusia tuttavuuksia sen kummempia miettimättä, eikä ystävän halaamista tarvinnut harkita kahdesti. Töihin lähdettiin usein, vaikka nenä hieman niiskutti. Koronapandemia on kuitenkin lisännyt tietoisuuttamme infektiotautien tarttumisesta ja muuttanut käytöstämme.
Kyselyn mukaan moni aikoo jatkossakin pitää kiinni korona-ajan opeista ehkäistäkseen pöpöjen leviämistä.
Arjen katsaus -kyselytulosten mukaan joka toinen suomalaisista (50 %) jää nyt herkemmin kotiin, jos saa flunssan tai jonkin muun taudin oireita. Vastaajista 15 prosenttia kertoo myös jäävänsä herkemmin kotiin, jos lapsella tai jollain muulla samassa taloudessa asuvalla on taudin oireita.
Lisääntynyt varovaisuus näkyy edelleen myös fyysisten kontaktien välttelyssä. Kyselyn mukaan useampi kuin kaksi viidestä (43 %) on vähentänyt kättelyä, halaamista tai muuta toisten koskettelua ehkäistäkseen tautien tarttumista.
Joka neljäs taas kertoo jatkossakin pyrkivänsä välttämään julkisissa tiloissa liikkumista ja pitämään turvavälejä ehkäistäkseen tartuntoja. Lähes yhtä moni (23 %) aikoo myös edelleen käyttää maskia töissä tai muissa julkisissa tiloissa, jos oirehtii flunssan tai jonkin muun taudin takia.
Vain noin joka viides ei koe käytöksensä muuttuneen millään tavalla aiemmasta.
Lisääntynyt tietoisuus infektiotaudeista ja yleensä sairastumisen riskistä näkyy myös yhteydenotoissa vakuutusyhtiöön. LähiTapiolassa pandemia-aika on lisännyt etähoitopalveluiden käyttöä, ja esimerkiksi matkalle lähtiessä asiakkaat vaikuttavat nyt aiempaa harkitsevammilta.