Talousjärjestö OECD ennustaa, että Suomen talous supistuu ensi vuonna 0,3 prosenttia korkean inflaation, kiristyvän rahapolitiikan ja Venäjän kaasutoimitusten vähentymisen takia.
Järjestön maaraportin mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia, laskee 0,3 prosenttia vuonna 2023 ja elpyy 1,1 prosenttia vuonna 2024.
OECD:n raportin mukaan Suomen talous toipui nopeasti korona pandemiasta, mutta kasvu on pysähtynyt Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Erityisesti korkea inflaatio sekä energian hinta hidastavat talouden kasvua.
Järjestön mukaan yritysten investoinnit pysyvät heikkona koko vuoden 2023 ajan, mutta ne vahvistuvat vuonna 2024 kansainvälisten näkymien parantuessa. Työttömyysasteen pitäisi olla huipussaan noin 8 prosentissa ja laskea vain hieman vuoden 2024 loppuun mennessä.
– Vuotuinen inflaatio hidastuu vuoden 2022 ennustetusta 7 prosentista 3,1 prosenttiin vuonna 2024, kun energiashokki on ohi, OECD arvioi.
Talousjärjestö kiinnittää raportissaan huomiota Suomen valtion velkaantumiseen. OECD:n mukaan julkista taloutta tulisi vakauttaa niin, että budjetin rakenteellinen alijäämä on 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta vuosikymmenen loppuun mennessä.
– Jos politiikka pysyy muuttumattomana, OECD arvioi, että Suomen julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa tämän vuoden 72 prosentista 131 prosenttiin vuonna 2070.
Uudistukset työperäisen maahanmuuton ja investointien lisäämiseksi voivat kuitenkin auttaa laskemaan velkasuhdetta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen odotetaan laskevan terveydenhuollon kustannuksia pitkällä aikavälillä. OECD:n mukaan on kuitenkin olemassa riski, että nykyiset rahoitusmallit ja kannustimet eivät ohjaa riittävästi alueita säästämään kustannuksista.
OECD:n mukaan mahdolliset tukitoimet tulee kohdentaa haavoittuvassa asemassa oleville kotitalouksille. Samalla pitää kuitenkin varmistaa, ettei julkisen talouden rahoitusasema heikkene.
– Vahvemman elpymisen edistäminen ja maan korkean elintason ylläpitäminen edellyttävät toimenpiteitä tuottavuuden, työllisyyden ja innovaatioiden lisäämiseksi, raportissa todetaan.
Tämän saavuttamiseksi Suomen tulisi OECD:n mukaan lisätä muun muassa investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä kasvattaa osaavan työvoiman tarjontaa.
Talousjärjestö OECD arvioi maaraportissaan Suomen taloutta. Lisäksi järjestö esittää Suomelle suosituksia talous- ja rakennepolitiikkaan.#SuomiOECD | #Talous | #Innovaatiothttps://t.co/ylOPVEK6i9
— Valtiovarainministeriö | Finansministeriet (@VMuutiset) December 15, 2022