USA:n paljastamalla eri maissa toimineella Venäjän tiedustelun verkostolla on kytköksiä Suomeenkin.
Verkkouutiset kertoi tässä jutussa, että Viron suojelupoliisi pidätti 6. joulukuuta Yhdysvaltain pyynnöstä venäläisen Vadim Konostshenokin. Hänen epäillään kuuluvan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n salakuljetusverkostoon.
Pidätys on osa laajaa amerikkalaisoperaatiota, jossa syytteen saivat Konostshenokin lisäksi Venäjän kansalaiset Jevgeni Grinin, Aleksei Ippolitov, Boris Livshits, Svetlana Skvortsova ja Yhdysvaltain kansalaiset Aleksei Brayman ja Vadim Jermolenko.
Amerikkalaisten mukaan verkoston tehtävänä oli järjestää Venäjälle länsimaista teknologiaa ohi talouspakotteiden. Etenkin Venäjän puolustusteollisuus on kärsinyt jo pitkään sille elintärkeiden komponenttien pulasta.
Amerikkalaissyytteet eivät tarkoita automaattisesti, että Suomessa olisi tehty rikoksia.
Suomi mainitaan Verkkouutisten hankkimassa amerikkalaisessa syyteasiakirjassa kolmeen kertaan. Asiakirjan mukaan Suomi oli yksi ”tavanomainen kauttakulkupiste”, kun verkosto lähetti väärennetyillä rahtikirjoilla tavaraa, jonka oikeana määränpäänä oli Venäjä.
Lisäksi kerrotaan verkoston jäsenten heinäkuussa 2020 käymästä kirjeenvaihdosta, jossa keskusteltiin huolestuneeseen sävyyn ”suuresta ja kalliista tilauksesta”, jonka pelättiin herättävän huomiota. Boris Livshits totesi Svetlana Skvortsovalle lähettämässään sähköpostissa, että Yhdysvaltain viranomaiset saattavat pysäyttää lähetyksen ja ehdotti, että hän voisi tilata tarvittavat komponentit amerikkalaisilta yrityksiltä sekä Virossa ja Suomessa sijaitsevilta tahoilta seuraavan parin kolmen viikon aikana.
Suomi nousi esiin myös Vadim Konostshenokin pidätyksen jälkeen.
Venäjälle matkalla ollut FSB-upseeri otettiin kiinni Viron Narvan rajanylityspaikalla tämän vuoden lokakuussa. Hänen autostaan löydettiin erilaisia vientirajoitusten alaisia teknologiatuotteita. Autoon oli piilotettu myös tuhansia patruunoita. Tarkkuuskivääreihin soveltuvat amerikkalaisammukset ovat niin ikään vientirajoitusten piirissä.
Virallisten tullipaperien mukaan patruunat oli myyty Saksaan, Suomeen, Luxemburgiin ja Latviaan. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan kerrottu, että ne oli tarkoitus viedä oikeasti Venäjälle.
Kirjoittajat: Matti Lepistö, Kasperi Summanen
LUE MYÖS:
Sotatekniikan salakuljetuksesta syytteet USA:ssa – ”kaikki Suomen kautta” (VU 21.03.2019)
Edit klo 21.07: Lisätty virke ”Amerikkalaissyytteet eivät tarkoita automaattisesti, että Suomessa olisi tehty rikoksia.”