Verkkouutiset

Jos hintakatto olisi esimerkiksi 20 senttiä kilowattitunnilta, sähkö maksaisi silti noin nelinkertaisesti enemmän, kuin mihin kuluttajat ovat vuosien aikana tottuneet. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Selkeä enemmistö suomalaisista kannattaa sähkön hintakattoa

Lähes 60 prosentille suomalaisista sähkön hinta aiheuttaa jo nyt taloudellista ahdinkoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttajaliitto teettämän kyselytutkimuksen mukaan 78 prosenttia suomalaisista kannattaa sähkön hinnalle asetettavaa määräaikaista hintakattoa.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell nosti esille tarpeen sähkön hinnalle asetettavasta hintakatosta viime viikon maanantaina Helsingin Sanomien suorassa lähetyksessä.

– Peräänkuulutimme tehokkaiden keinojen löytämistä kuluttajien auttamiseksi jo loppukesästä. Näemme hintakaton yhtenä vaihtoehtona, sillä riittäviä toimenpiteitä kuluttajien auttamiseksi ei mielestämme muutoin ollut luvassa, toteaa Beurling-Pomoell.

Eduskunta yhtyi laajasti SDP:n keskiviikkona esittämään kansallisen hintakaton asettamiseen. Loppuviikon aikana moni asiantuntija kuitenkin tyrmäsi ajatuksen sähkön hintakatosta.

Yhdeksi syyksi on katsottu kuluttajien sähkönsäästön innon hiipuvan, kun korkeat hinnat eivät enää tuntuisi lompakossa.

– Kuluttajilta saamamme palaute ei tue tätä viestiä. Tuntuu, että osa keskustelijoista on vieraantuneita kuluttajien arjesta, huomauttaa Beurling-Pomoell.

– Jos hintakatto olisi esimerkiksi 20 senttiä kilowattitunnilta, sähkö maksaisi silti noin nelinkertaisesti enemmän, kuin mihin kuluttajat ovat vuosien aikana tottuneet. Siinä on riittävästi kannustinta sähkönsäästöön tavallisilla suomalaisilla, etenkin kun tiedämme monen kotitalouden niukan taloudellisen liikkumavaran, hän jatkaa.

Hintakaton käytännön vaikutuksista löytyy jo tietoa. Esimerkiksi Seinäjoella ja Kokkolassa, jossa hinnat ovat paikallisilla päätöksillä pysyneet alle 20 sentissä, on tullut selvää näyttöä, että kyseisten alueiden kuluttajat ovat säästäneet sähköä samassa tahdissa kuin muutkin suomalaiset.

Kuluttajaliiton kyselystä selvisi, että lähes 60 prosentille suomalaisista sähkön hinta aiheuttaa jo tällä hetkellä taloudellista ahdinkoa.

– Nyt on viimeinen hetki etsiä ja löytää parhaat mallit kuluttajien auttamiseksi. Mikä tai mitkä parhaat ratkaisut ovat, jää nyt poliitikkojen ja päättäjien käsiin. Hintakatto on yksi vaihtoehto, Beurling-Pomoell toteaa.

Aula Research Oy toteutti Kuluttajaliiton toimeksiannosta kyselyn sähkön hinnasta Manner-Suomessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 158 henkilöä ympäri Suomen. Tulokset painotettu edustamaan täysi-ikäisiä mannersuomalaisia iän ja sukupuolen mukaan. Kysely toteutettiin 16.12.-18.12.2022 sähköisenä kyselynä, joka kohdennettiin Aula Researchin kansalaispaneeliin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)