Kiina on kärsinyt viime viikkoina ennennäkemättömän suuresta koronaviruksen epidemia-aallosta.
Riskiryhmille tärkeä Paxlovid-viruslääke on loppunut Financial Timesin mukaan monista sairaaloista, sillä maan poliittinen ja taloudellinen eliitti on haalinut lääkettä itselleen äärimmäisen korkeista hinnoista huolimatta. Eliitin kerrotaan turvaavan lääkkeellä omien perheenjäsentensä terveydentilan muun yhteiskunnan kustannuksella.
Hongkongin yliopiston virustutkija Jin Dongyan valittelee tilannetta, jossa lääkettä on saatavilla vain vaikutusvaltaisille tai varakkaille henkilöille.
– Tämä lääke voi pelastaa potilaan hengen, ja sen pitäisi olla saatavilla kaikille sitä tarvitseville, tutkija sanoo.
Arvioiden mukaan jopa yli 250 miljoonaa ihmistä olisi saanut Kiinassa koronatartunnan joulukuussa, mikä on ruuhkauttanut monia sairaaloita. Taustalla on kommunistihallinnon äkillinen päätös lopettaa aiempi ”nollastrategia” ja siihen liittyneet tiukat epidemiatoimet.
Paxlovid on tällä hetkellä ainoa ulkomainen koronalääke, joka on hyväksytty käyttöön Kiinassa. Yhtäkään ulkomailla kehitettyä koronarokotetta ei ole hyväksytty Kiinassa niiden paremmasta tehosta huolimatta.
Paxlovidia on tuotu maahan huomattavasti tarvetta vähemmän, sillä hallinto ei ole halunnut syrjäyttää paikallisesti tuotettuja lääkeaineita markkinoilta. Keskushallinto on mainostanut näkyvästi perinteistä yrttivalmistetta, vaikka sen tehosta koronavirusta vastaan ei ole tieteellistä näyttöä.