Maailmalla nyt vauhdilla leviävään koronaviruksen XBB.1.5-muunnokseen kannattaa suhtautua tosissaan, varoittaa Scripps Research Institute-tutkimuslaitoksen professori Eric Topol. Asiasta uutisoi Financial Times.
Krakeniksikin kutsuttu muunnos on omikronin variantti, joka levisi ilmeisesti ensin Yhdysvalloissa lokakuussa. Joulukuun lopussa muunnoksen osuus kaikista yhdysvaltalaisista koronatapauksista oli peräti 40 prosenttia, maan tartuntatautivirasto tiedottaa. Kraken leviää tällä hetkellä myös Euroopassa. ja keskiviikkoon mennessä virusta oli löydetty yli 25 maasta.
Tehokkaasti tarttuvasta muunnoksesta ei toistaiseksi tiedetä paljon, professori Topol kertoo. Kyse ei hänen mukaansa kuitenkaan ole pelkästä ”skariantista”, eli viruksesta, joka pelottavuudestaan huolimatta ei ole todellinen vaara.
– Tämä on oikeasti iso juttu, ja nyt toivomme, että aikaisempien tartuntojen, rokotteiden, buusterien ja näiden yhdistelmien antama immuniteetti auttaa meitä kestämään sen, Topol sanoo.
Jo leviävän muunnoksen lisäksi tutkijayhteisö seuraa nyt koronarajoitteitaan poistaneen Kiinan avautumista. Vaikka uusien voimakkaiden muunnosten kehittyminen Kiinassa tai muissa suurten tartuntamäärien maissa on asiantuntijoiden mukaan epätodennäköistä, pitäisivät tutkijat tilannetta tarkkaan silmällä.
Huolena on nyt valvonnan pettäminen maailmalla, asiantuntijat varoittavat.
Useat EU-maat, Suomi mukaan lukien, ovat asettaneet viime aikoina erilaisia rajoituksia Kiinasta matkustaville. Suomi aikoo jatkossa vaatia Kiinasta saapuvilta ennakkotestiä. FT:n haastattelemien läntisten virkamiesten mukaan useissa maissa käyttöön otetut toimet pyrkivät ehkäisemään uusien mahdollisten muunnosten leviäminen. Konkreettista uhkaa ei tällä hetkellä kuitenkaan ole, virkamiehet kertovat.