Oikealta Sergei Surovikin, Vladimir Putin, Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ja puolustusministeri Sergei Shoigu vuonna 2018. www.kremlin.ru

Venäjän puolustusministeriössä yritettiin väitetysti vallankaappausta

Väitteiden mukaan Valeri Gerasimovin nimitys sotajoukkojen johtoon johtui yrityksen paljastumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän viranomaisten väärinkäytöksiä paljastavan suositun Gulagu.net-sivuston perustaja ja toisinajattelija Vladimir Osetshkin väittää itsenäisen venäläismedia Mozhem Objasnitin mukaan, että Wagner-palkkasoturiryhmää johtava Jevgeni Prigozhin, Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov ja vuoden alussa hyökkäyssodan johdosta syrjäytetty Sergei Surovikin muodostivat viime syksynä liittouman, jonka tarkoituksena oli ottaa Venäjän puolustusministeriö haltuunsa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun aseman horjumisesta huhuttiin jo kesällä. Tuolloin uutisoitiin heikon sotamenestyksen heijastuneen puolustusministerin asemaan. Britannian puolustusministeriö puolestaan arvioi Shoigun joutuneen naurunalaiseksi venäläisupseerien ja -sotilaiden keskuudessa.

Osetshkinin mukaan Prigožin tähtäsi juonessa puolustusministeriön varajohtajan tai puolustusministerin virkaan ja Kadyrov suunnitteli kansalliskaartin johtamista. Surovikin puolestaan saavutti tavoitteensa kun hänet nimitettiin lokakuun kahdeksantena päivänä Venäjän Ukrainan-joukkojen johtoon.

Kadyrov ja Prigozhin nostivat profiiliaan arvostelemalla kovasanaisesti puolustusministeriötä ja sotajohtoa, kuten asevoimien yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovia. He myös tekivät kaikkensa näyttääkseen kuuluvansa Vladimir Putinin lähipiiriin.

– Prigozhin ja Kadyrov pyrkivät kaikin keinoin osoittamaan läheisyyttään Putiniin, mutta satunnaisia Putinin ja Kadyrovin tapaamisia lukuunottamatta mitään ei tapahtunut. Kuten näemme, yhtään suotuisaa henkilönimitystä ei tehty, Osetshkin kuvaa.

Osetshin kertoo Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päässeen lopulta jyvälle juonesta. Yksikään kolmikosta ei ollut hänen mukaansa valmis riskeeraamaan omaa turvallisuuttaan yhteisen juonen hyväksi.

Surovikin korvattiin Gerasimovilla Venäjän Ukrainan-sotajoukkojen komentajana 11. tammikuuta. Asiantuntijat kuvasivat välittömästi Gerasimovin nimitystä poliittiseksi. Esimerkiksi Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan totesi, että nimitys voisi olla esimerkki ”palatsipolitiikasta” ja reaktio Surovikinin vallan liialliseen kasvuun.

R-politik-sivuston ja -analyysipalvelun pyörittäjä Tatjana Stanovaja puolestaan raportoi päätöksen tulleen yllätyksenä lähes kaikille.

– Tällä hetkellä mielenkiintoista on se, että kaikki näyttäisivät olevan shokissa: Prigozhinin väki, sotakirjeenvaihtajat ja armeija. Todella monet asioista perillä olevat ihmiset eivät näytä tajuavan, mistä tässä päätöksessä on kyse, mikä taas viittaa siihen, että kyse on äkillisestä liikkeestä, Stanovaja twiittasi tuoreeltaan nimityksen jälkeen.

Kadyrovin kannattajat eivät Osetshkinin mukaan välittäisi sivuun siirtämisestä, mutta Prigozhinin tulevaisuutta hän ei kuvaa valoisana. Yhdysvaltain päätös julistaa Wagner terroristijärjestöksi voi antaa Kremlille syyn pestä kätensä ryhmästä ja hankkiutua eroon Prigozhinista.

– Asiat ovat muuttuneet dramaattisesti Prigozhinin suhteen ja hän tarvitsee kipeästi vahvaa tukea, Osetshkin kirjoittaa.

– Olisi suuri siunaus, jos hän eläisi oikeudenkäyntiinsä saakka. Putinin keinoista voi päätellä, että hänet todennäköisesti ”puhdistetaan pois”.

 

LUE MYÖS: 
Sergei Shoigun väitetään joutuneen naurunalaiseksi asevoimissa (Verkkouutiset 29.8.2022)
”Vladimir Putinin myrkkymalja” – Tämän takia Venäjän ykköskenraali alennettiin (Verkkouutiset 12.1.2023)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)