Miinojen vaurioittama Venäjän T-80BV-panssarivaunu ja BMP-3-panssariajoneuvo Donetskissa. / Operativno ZSU

Miksi Venäjän ajoneuvot etenivät jonossa kohti tuhoaan?

Asiantuntijan mukaan miinojen käyttö rajasi hyökkääjän etenemisen kapeille väylille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän asevoimien kerrotaan menettäneen yli 30 panssarivaunua ja panssariajoneuvoa viimeisen viikon aikana käydyissä taisteluissa Donetskin alueella sijaitsevan Vuhledarin ympäristössä.

Hyökkäysten kärjessä olleiden Tyynenmeren laivaston 40. ja 155. jalkaväkiprikaatien sekä Spetsnaz-erikoisjoukkojen arvioidaan menettäneen rynnäköissä satoja sotilaita.

Ukrainan puolustajat tuhosivat monia kohteita tykistöllä ja panssarintorjuntaohjuksilla, mutta miinojen arvioidaan olleen mahdollisesti ratkaisevassa asemassa Venäjän hyökkäysten torjumisessa. Ukraina on käyttänyt vanhojen neuvostoaikaisten telamiinojen ohella Yhdysvaltain toimittamia RAAM-kaukomiinoja, jotka voidaan ampua kohteeseensa 155 millimetrin haupitseilla.

Niitä ei voi käyttää asfaltin kaltaisilla kovilla pinnoilla, mutta ne sopivat Vuhledarin ympäristön pelto- ja metsämaaston miinoittamiseen. Tykistökranaatin peräosaan on sijoitettu yhdeksän miinaa, jotka virittäytyvät osuessaan maahan. Ne räjähtävät havaitsessaan panssariajoneuvoa muistuttavan sähkömagneettisen jäljen.

FPRI-ajatuspajan sotilasasiantuntija Rob Lee huomauttaa rynnäköinnin miinakentillä suojattuja puolustusasemia vastaan olevan erityisen haastavaa, jos hyökkääjän liikkeet ovat jatkuvan tarkkailun ja tykistötulen kohteena.

Ukrainan asevoimien julkaisemien videoiden perusteella lennokit ovat pystyneet tarkkailemaan läheltä venäläisjoukkojen etenemistä. Ihmetystä on herättänyt se, miksi Venäjän ajoneuvot vaikuttavat liikkuneen tiiviissä muodostelmassa lähes peräjälkeen.

– Peräkkäin liikkumisessa on järkeä miinojen välttämiseksi erityisesti silloin, jos miinanraivaukseen tarkoitettuja ajoneuvoja on käytössä vain rajallinen määrä, Rob Lee tviittaa.

Hänen mukaansa taktisella tasolla menetelmälle ei ole juurikaan vaihtoehtoja. Tämänkaltaisten hyökkäysten määräämistä voi sen sijaan pitää kyseenalaisena.

– Todellinen kysymys on se, miksi heidät määrätään tekemään hyökkäyksiä, joilla ei ole juurikaan menestymisen mahdollisuuksia, Lee jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)