Verkkouutiset

Ilmalämpöpumpun säätöä. / LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Asiantuntija HS:lle: Näin ilmalämpöpumppua kannattaa huoltaa

Lämpöpumppuyhdistyksen puheenjohtaja kehottaa tarkkailemaan pölyn kerääntymistä laitteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna Suomessa lähes 60 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Kasvu johtuu energiakriisistä ja sähkön hinnan noususta, johon ilmalämpöpumpuilla haettiin helpotusta.

Ilmalämpöpumppua pitää huoltaa, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo Helsingin Sanomille, että ilmalämpöpumpun tärkein huoltotoimenpide on sisäyksikön suodattimien puhdistaminen.

– Ilmalämpö­pumpun sisäyksikön läpi kulkee noin viisisataa kuutiota eli yhden omakotitalollisen verran ilmaa tunnissa. Suodattimiin kertyy pölyä, joka muuten olisi nurkissa villakoirina, hän kuvaa.

Suodattimiin kertyneen pölyn voi imuroida pois. Suodattimet kannattaa tosin irrottaa ennen imurointia, sillä muuten suodattimen alla sijaitseva lämmönvaihdin saattaa vaurioitua. Sopiva aikaväli toimenpiteelle on taloudesta riippuen noin kerran kuukaudessa.

– Suodattimet voi myös silloin tällöin pestä kraanan alla lämpimässä vedessä ja astianpesuharjalla kevyesti harjaten. Pesu kerran pari vuodessa riittää, Hirvonen kertoo.

Laite ei pysy toimintakunnossa, mikäli sitä ei puhdista asianmukaisella tavalla. Liika pöly saattaa aiheuttaa laitteen tukkeutumisen, tai laite saattaa mennä jopa hälytystilaan.

Ilmalämpöpumppu kaipaa ajoittain myös huolellisempaa pesua. Hirvonen kehottaa tällöin kääntymään ammattilaisen pariin.

– Tavanomaisissa paikoissa, kuten eteisessä tai portaikossa viisi vuotta voisi olla sopiva väli. Mökkiolosuhteissa ei välttämättä niinkään usein, Hirvonen kommentoi sopivaa pesuväliä.

Myöskään ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä ei saa unohtaa. Suomessa ulkoyksiköillä on lämpötilavaihtelujen vuoksi vaikeat olosuhteet. Pakkassäillä ulkoyksikön alle alkaa helposti kertyä jäätä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)